Nagyvilág

2010.06.11. 07:44

Etnikai zavargások Kirgizisztánban - 12 halott

<p>Szükségállapotot hirdetett ki Kirgizisztán egyik régiójában az ország átmeneti kormánya, miután a területen etnikai zavargások törtek ki.</p>

A hatóságok pénteki közleménye szerint az ország déli részében kirgiz és üzbég fiatalok csaptak össze egymással. A zavargásokban legkevesebb 12-en haltak meg. Az országot a korábbi elnök, Kurmanbek Bakijev elűzése óta irányító ideiglenes kormány szerint az incidenst megszervezték.

A kirgiz és üzbég fiatalok Osh városában fegyverekkel támadtak egymásra. A város az elűzött elnök támogatóinak fellegvára Kirgizisztánban. A lövöldözés péntekre virradó éjszaka átterjedt a szomszédos Karrasu, Aravan és Uzgen településekre is.

"Az etnikai zavargásokban 12 ember halt meg, és 126 sérültet kezelnek a kórházakban" - mondta az átmeneti kormány szóvivője, Azimbek Beknazarov a nemzeti rádiónak.

Az érintett, déli régióban az ideiglenes kormány csütörtök este szükségállapotot hirdetett, és péntektől kijárási tilalmat rendeltek el. Az átmeneti kormány szerint az etnikai zavargásokat "előre, és alaposan megszervezték". Az összecsapások helyszínére a hatóságok katonákat, páncélozott járművekkel felszerelt csapatokat vezényeltek a közbiztonság helyreállítására.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!