Nagyvilág

2010.05.19. 21:40

MEXIKÓI-ÖBÖL:Együttműködésre kényszeríti az olajszennyeződés az ősi ellenségeket,

<p>Amerikai és kubai kormány tisztségviselők tanácskoznak a Mexikói-öbölben terjedő olajszennyeződésről - közölte szerdán az amerikai külügyi szóvivő.</p>

Szakértők figyelmeztetése szerint a hatalmas szennyeződés elérheti Florida partjait, sőt lehetséges, hogy Kuba partvidékeit is. A Deepwater Horizon nevű tengeri fúrótorony április 20-i, máig ismeretlen okból történt felrobbanása, majd két nappal későbbi elsüllyedése óta a tornyot bérelő British Petroleum szerint több mint 800 ezer liter olaj került vízbe.


"Megerősíthetem, hogy folyamatban van a tárgyalás, és folytatódni fognak a munkamegbeszélések" - mondta Gordon Duguid, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, miután megkérdezték tőle újságírók, hogy az Egyesült Államok és Kuba tárgyal-e az olajszennyeződésről. A szóvivő azt nem árulta el, hogy mikor kezdődtek a tárgyalások, hol tartják azokat, és a két ország képviselőin kívül mások is részt vesznek-e benne.

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerdai párizsi közleménye szerint a műholdas felvételeik azt mutatják, hogy az olajfolt az olajfolt bekerült a Mexikói-öbölben uralkodó tengeráramlás útjába, és mivel az áramlás, mint valami gigantikus szállítószalag mozog az öbölben, Florida irányában, viszi magával az olajat is. Az ESA szakértői szerint hat napon belül elérheti Florida partjai az olaj.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!