Nagyvilág

2010.04.25. 06:56

Már mûholdat is megzavarják a thaiföldi tüntetõk

<p>Megszakadt a thaiföldi miniszterelnök és a vezérkari fõnök televíziós beszédének közvetítése vasárnap. A hatóságok szerint valakik megzavarták a mûholdas jelet.</p>

Abhisit Vejjajiva  kormányfõ Thaiföld vezérkari fõnökével tartott televíziós beszédet vasárnap, amikor néhány perc után elsötétült a képernyõ. Nem sokkal késõbb visszatért az adás, és a tévé az elejétõl kezdve, immár teljes egészében levetítette a rögzített beszédet. A bangkoki kormány szerint azért szakadt meg a közvetítés, mert valaki megzavarta a mûholdas jelet.

A miniszterelnök Anupong Paojinda tábornokkal az oldalán arról beszélt, hogy a hatóságok helyreállítják a rendet a thaiföldi fõvárosban, ahol már hetek óta tartanak az ellenzéki tüntetések. Vejjajjiva kijelentette, hogy a hadsereg visszafoglalja azt a csomópontot, amelyet a vörösingeseknek is nevezett tüntetõk megszállás alatt tartanak már három hete. A kormányfõ nem árult el részleteket a tervezett akció idejérõl, mert az "még több dologtól függ". Az eddigi legsúlyosabb összecsapás a rendfenntartók és a rendõrök között április 10-én robbant ki, amikor 25-en meghaltak és több mint 800-an megsebesültek.

A vezérkari fõnök kijelentette: a hadsereg a nemzetért, a királyságért és a népért dolgozik, és teszi a dolgát, "anélkül, hogy állást foglalna". Az immár nemcsak a kormány távozását, hanem új parlamenti választást követelõ tüntetõk Thaksin Shinawatra  volt miniszterelnök hívei, akit a hadsereg mozdított el a hatalomból 2006-ban. A tábornok beszélt a hadsereg egységérõl is annak kapcsán, hogy a pletykák szerint szakadás mutatkozik fegyveres erõk vezetésében, ahol nincs egyetértés a tüntetõk elleni fellépés szükséges mértékérõl. A Paojinda szerint egy olyan nagy szervezetben, mint a hadsereg, vannak olyanok, akiknek más elképzeléseik vannak, "de ez nem okoz problémát".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!