Nagyvilág

2010.04.18. 08:51

LENGYEL ELNÖK - Elvitték Varsóból az elnöki pár koporsóját

<p>Felszállt vasárnap reggel Varsóban az a katonai repülõgép, amely Lech Kaczynski és felesége Maria koporsóját szállítja Krakkóba, ahol a Wawel-székesegyházban helyezik örök nyugalomra az elnöki párt - számolt be róla élõben a lengyel köztelevízió.</p>

A múlt szombaton repülõgép-szerencsétlenségben elhunyt lengyel elnöki pár koporsóit annak ellenére viszik át repülõvel Varsóból Krakkóba, hogy Lengyelország légterét lezárták az Európa felett terjedõ hamufelhõ miatt.

A lengyel kabinet egyik illetékese még szombaton azt mondta: a katonai repülõgép ötezer méter alatt repül majd, így nem éri el azt a magasságot, ahol a vulkáni hamu szétterjedt Lengyelország felett..

A krakkói temetésre csaknem egymillió embert várnak. A ceremónián több nemzetközi vezetõ, köztük Barack Obama amerikai elnök, Nicolas Sarkozy francia államfõ és Angela Merkel német kancellár sem tud részt venni, mert nem kockáztatják meg a repülõutat a csaknem egész Európát befedõ, izlandi vulkánból szétterjedt hamufelhõ miatt. A Lengyelországhoz közeli államok vezetõi - köztük Csehország, Észtország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia állam-, illetve kormányfõi - viszont autóval és vonaton próbálnak meg odaérni a krakkói temetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!