Nagyvilág

2010.04.16. 13:50

KÍNAI RENGÉS: Már majdnem nyolcszáz halott

<p>A legfrissebb pénteki hivatalos adatok szerint már majdnem nyolcszáz halottja van a Kína délnyugati részén szerdán pusztított földrengésnek.</p>

A hegyvidékes, nehezen megközelíthetõ területre lassan megérkeztek a mentéshez szükséges nehézgépek. Nagyjából háromszáz ember lehet az összedölt épületek romjai alatt.

Több ezer túlélõ a második éjszakáját töltötte fedél, és élelem nélkül a fagyos hidegben Csinghaj tartomány déli részén, Jüsu megyében, ahol a legnagyobb pusztítást okozta a Richter-skála szerint 6,9-es erõsségû rengés. A legfrissebb hivatalos adatok szerint már 791 halottja, és több mint 11 ezer sérültje van a szerdán történt rengésnek.

Helyi tisztségviselõk arra figyelmeztettek, hogy a halottak száma még emelekdhet. A becslések szerint 294 ember vár még mentésre a romok alatt.

A mentéshez szükséges nehézgépek csak két nappal a rengés után érték el a nehez megközelíthetõ területet. A földrengés, és az azt követõ földcsuszamlások és utórengések sok utat megrongáltak, és a helyi repülõteret sem lehet elérni.

A munkagépek hiánya miatt a mentõalakulatok, és a helyi lakosok kénytelenek lapátokkal, és puszta kézzel kutatni a romok között. A mentés tovább nehezíti a tengerszint felett 3 600 méter magasságban lévõ terület ritka levegõje, és az esténként öt Celsius-fokra csökkenõ hõmérséklet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!