Nagyvilág

2010.04.19. 15:51

Folytatódik a globális kampány a tetanusz ellen

<p>Folytatja a tetanusz elleni harcot az UNICEF és a Pampers. Az egy csomag - egy védõoltás programban minden UNICEF matricával ellátott termék vásárlásakor egy gyermek vagy állapotos kismama kap védõoltást a halálos kór ellen a világ legszegényebb országaiban.</p>

A betegség 42, többnyire afrikai országban jelent komoly közegészségügyi problémát, ezt szeretnék 2012-re teljesen felszámolni.

Az UNICEF és a Pampers közleménye szerint az újszülöttkori tetanusz több mint 70 éve megelõzhetõ, mégis 172 millió anyát és újszülöttet fenyeget évente. A globális kampány célja, hogy a betegség 2012-re teljesen eltûnjön. Április 1. és június 30. között az UNICEF logóval ellátott termékek vásárlásakor egy gyermek vagy állapotos kismama kap védõoltást a halálos kór ellen a világ legszegényebb országaiban. A tervek szerint a kampányban 300 millió tetanusz toxocid vakcina gyûlhet össze.

Magyarországon 1941 óta oltják a csecsemõket tetanusz ellen, az utolsó megbetegedés 1978-ban volt. A fertõzõ kórokozó mindenütt jelen van a székletben és a földben. A szervezetben olyan toxinokat termel, ami megtámadja az izmokat, legyengíti a szervezetet és fájdalmas halált okoz.

A betegség számos országban jelen van ma is, fõleg ott, ahol hiányosak a higiéniai körülmények. Több afrikai országban például a nõk gyakran a földeken szülnek és a köldökzsinórt azzal a piszkos késsel vágják el, amivel korábban dolgoztak. Egyes közép-afrikai országokban például minden harmadik percben meghal egy újszülött a fertõzésben. A felvilágosító munka már jó ideje megkezdõdött: az írástudatlanság miatt rajzos plakátokon hívják fel az emberek figyelmét a védõoltás fontosságára.

Az UNICEF és a Pampers közös kampánya 2006-ban Nagy-Britanniában indult, azóta több európai ország és az USA is csatlakozott hozzá. Az akcióban csak Magyarországon körülbelül 1 millió vakcina gyûlt össze tavaly, világszerte pedig több mint 200 millió.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!