Nagyvilág

2010.04.19. 15:51

Elveszett egy orosz napkutató ûrszonda

<p>Technikai hibák miatt elvesztették a kapcsolatot a Koronas-Fotos elnevezésû mûholddal, amelyet alig egy éve lõttek fel az ûrbe - jelentették be hétfõn orosz ûrkutatók.</p>

Közleményük szerint az ûrszonda már csaknem öt hónapja nem mûködött, ami arra utal, hogy nagy valószínûséggel végleg elvesztették.
Az orosz mûholdat 2009. január 30-án lõtték fel az ûrbe, de a múlt év végén megszakadt a kapcsolat a szonda és a földi személyzet közt. A szerkezetnek ugyanis meghibásodtak a napelemei, így megszûnt az energiaellátása. Az orosz ûrkutatók szerint a mûholdnak idén áprilisban ismét lehetõsége volt arra, hogy a napfény feltöltse az elemeit, de a szerkezet továbbra sem küld jeleket a Földre. Az elveszettnek nyilvánított ûrszondával az orosz tudósok a naptevékenység aktivitását akarták vizsgálni a nap atmoszférájában, valamint a fokozott naptevékenység és a földi mágneses viharok közti kapcsolatot kutatták volna.

Az amerikai Ûrkutatási Hivatal, a NASA a napokban jelentette be, hogy egy Hold körül keringõ ûrszondájuk egyik felvételén megtalálták a 37 éve egy helyben veszteglõ Lunohod-2 orosz holdjárót. A Lunohod-2 a második szovjet automatikus jármû volt, amely földi távirányítással közlekedett a Hold felszínén. A berendezést a Luna-21 juttatta el 1973. január 16-án a Mare Serenitatis térségébe. A Lunohod-2 öt napig üzemelt, s ezalatt legalább 37 kilométert tett meg a felszínen, ami máig világrekordnak számít a földön kívül üzemeltetett, ember gyártotta felszíni önjáró eszközök körében.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!