Nagyvilág

2010.04.29. 16:06

Eltemették a rejtélyes robbanás után elsüllyedt dél-koreai hadihajó halottait

<p>Ötnapos nemzeti gyász után csütörtökön eltemették Dél-Koreában azt a 46 tengerészt, akik a rejtélyes robbanás után elsüllyedt hadihajón haltak meg. A temetésen több ezer dél-koreai vett részt, köztük az ország elnöke. Az 1200 tonnás dél-koreai hadihajó március 26-án süllyedt el a Sárga-tengeren, az észak-koreai határ közelében. A robbanás pontos okát még nem lehet tudni.</p>

A 46 tengerész temetését a Szöultól hetven kilométerre, délre található Pjongtek haditengerészeti bázison tartották. A fõvárosban szirénahang jelezte, hogy elkezdõdött a szertartás, amelyen majdnem háromezer gyászoló jelent meg. A Cseonan hadihajón meghalt emberek tiszteletére az ország több részén is tartottak megemlékezéseket.

A temetésen részt vett a dél-koreai elnök is, aki posztumusz érdemrendekkel tüntette ki a halott tengerészeket, virágokat helyezve el bekeretezett portréik elõtt.

A dél-koreai haditengerészet vezérkari fõnöke a temetésen mondott beszédében ígéretet tett arra, hogy "az elkövetõket meg fogjuk találni, és mindent megteszünk azért, hogy fizessenek bûnükért". Bár a dél-koreaiak többsége szerint Észak-Korea áll a hadihajó elsüllyedése mögött, Szöul még nem vádolta meg északi szomszédját a támadással.

Az 1200 tonnás korvett március 26-án süllyedt el egy rejtélyes robbanás után, az észak-koreai határ közelében, egy olyan területen, ahol a közelmúltban több tengeri ütközet is történt a két ország között. A kettétört hajó roncsain elvégzett eddigi vizsgálatok szerint külsõ robbanás miatt süllyedt el a hajó. A dél-koreai védelmi miniszter a torpedótámadás lehetõségét tartotta a legvalószínûbbnek, és kizárták azt is, hogy egy dél-koreai akna okozta a robbanást.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!