Nagyvilág

2010.04.05. 09:36

Elraboltak egy idős svájci férfit a Fülöp-szigeteken

<p>Elraboltak egy 72 éves svájci állampolgárt a Fülöp-szigetek déli részén - jelentették a helyi hatóságok hétfőn. A 72 éves Charles Reith már évtizedek óta az ázsiai szigetországban él, a rendőrség szerint az iszlamista Abu Szajjaf szervezet hurcolta el.</p>

Charles Reith-et saját otthonából vitték el Zamboagában. A nyolc, rendõrnek öltözött emberrabló csónakokkal érkezett a svájci férfi házához. "Elindultunk a kiszabadítására, de túl sötét volt, hogy a támadók nyomára akadjunk" - mondta Santiago Baluyot ezredes, a helyi terrorellenes erõk parancsnoka. A rendõrség szerint a Reith egy németországi barátja is a házban volt, amikor megérkeztek az emberrablók, de neki sikerült kereket oldania.

A svájci férfi már 40 éve él a Fülöp-szigeteken, és a felesége is filippinó. A hatóságok az Abu Szajjaf iszlamista szervezetet vádolják az emberrablással. A Fülöp-szigetek déli részének muszlim területeinek elszakadásáért harcoló csoportot számos ország terrorszervezetként tartja nyilván. A lázadók rendszerint váltságdíjat követelnek a túszokért, de elõrordult már, hogy lefejezték foglyaikat - legutóbb decemberben egy helyi üzletemberrel végeztek.

A legutóbbi külföldi, akit elhurcoltak, Michael Sinnott tiszteletes volt, aki szintén évek óta él már az országban. A 79 éves Sinnot egy hónap után szabadult ki. Bár az Abu Szajjaf-ot vádolták akkor is az emberrablással, az ír misszionárius késõbb elmondta, hogy elrablói azt mondták, egy nomád muszlim törzshöz tartoznak, és pénzt akarnak szerezni, hogy saját harcot kezdhessenek a hatóságok ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!