Nagyvilág

2010.04.14. 18:46

Csaknem ezer túlélõt ástak ki a kínai földrengés romjai alól

<p>Már több mint 900 túlélõt sikerült kiásniuk a mentõcsapatoknak az épületek romjai alól a Kína nyugati részén történt földrengés után.</p>

A földrengés a gyéren lakott, Tibettel szomszédos Csinghaj tartományban történt. A természeti katasztrófában már több mint 400-an haltak meg, a sebesültek száma pedig 10 ezer. A földrengés az amerikai földrengéskutató intézet szerint a Richter-skála szerinti 6.9-es, míg a kínai földrengéskutató intézet mérései szerint 7.1-es erõsségû volt.

A hegyvidékes területen történt fölrengés rengeteg épületet, köztük sok iskolát döntött romba, de több út is járhatatlanná vált. Az érintett régióban megszakadt az áramszolgáltatás. A híradások szerint a rengés Csinghaj tartomány déli részén, Jüsu megyében okozta a legnagyobb pusztítást.

Az epicentrum közelében álló házak 85 százaléka összeomlott - mondta el egy helyi tisztségviselõ. Az érintett régió egyébként viszonylag ritkán lakott terület, ahol fõleg mongol és tibeti származású pásztorok élnek. A legnagyobb város a földrengés központjától mintegy 30 kilométerre található Jüsu. A településen, illetve környékén 80 ezren laknak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!