Nagyvilág

2010.04.08. 13:26

Aláírta az új atomfegyver-szerzõdést az Egyesült Államok és Oroszország

<p>Aláírta az új, a hadászati támadófegyverek számának csökkentésérõl szóló egyezményt az Egyesült Államok és Oroszország csütörtökön Prágában.</p>

A Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök kézjegyével ellátott szerzõdés szerint a két ország 1550-re csökkenti a nukleáris robbanófejek számát.

Az aláírási ceremóniát a prágai Várban tartották. Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök hosszú elõkészületek után írhatta alá a dokumentumot, amely az 1991-ben megkötött, de tavaly decemberben lejárt START egyezmény helyébe lép. Obama és Medvegyev tavaly év végén telefonon állapodott meg, hogy meghatározatlan idõre meghosszabbítják az idõsebb George Bush és Mihail Gorbacsov által annak idején megkötött megállapodást, amíg nem készül el az új szerzõdés.

Az egykori hidegháborús ellenségek átlagosan 30 százalékos fegyverzetcsökkentésben állapodtak meg, ami azt jelenti, hogy mindkét ország 1550-ben korlátozza a nukleáris robbanófejek számát. Ezen felül a hordozók - például rakéták, tengeralattjárók és bombázók - száma nem lehet több 700-nál az "új START" egyezmény szerint.

A prágai ceremónia után tartott sajtótájékoztatón Obama elmondta: a szerzõdés biztonságosabbá és nyugodtabbá teszi a világot, és történelminek nevezte a dokumentum aláírását. Medvegyev pedig kijelentette: új fejezet nyílt a két ország kapcsolatában..

A szerzõdést a két ország törvényhozásának is el kell fogadnia.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!