Nagyvilág

2010.04.13. 16:16

30 év börtönt kapott a jogvédõ apácát megöletõ földbirtokos

<p>30 év börtönre ítélte kedden egy brazil bíróság azt a brazil földbirtokost, aki 2005-ben megölette Dorothy Stang amerikai apácát és jogvédõt.</p>

Vitalmiro Bastos de Moura a maximális büntetést kapta harmadik tárgyalásán az észak-brazíliai Belem városában.

A 73 éves asszonnyal 2005. február 12-én, a nyugat-brazíliai Para szövetségi államban lévõ Anapuban, egy õserdei úton végeztek a bérgyilkosok, miután hatszor rálõttek. A földbirtokos azért ölette meg a jogvédõ apácát, mert a 30 éve Brazíliában élõ asszony csatlakozott a helyi parasztokhoz, akik az elnyomás és az Amazonas esõerdejében folyó fakitermelés ellen tiltakoztak, és ez sértette a földbirtokos érdekeit.

A földbirtokos 2007-ben már megkapta a 30 év börtönt. Vitalmiro Bastos de Moura ítéletének végrehajtását 2008-ban azonban felfüggesztette egy fellebbviteli bíróság, majd a férfit szabadon engedték. Para szövetségi állam ügyészsége ekkor közbelépett, hogy a földbirtokost ismét bíróság elé állítsák. A törvény értelmében a férfit õrizetbe kellett venni. Õ azonban bujkált, majd idén február elején feladta magát, végül harmadszor is bíróság elé állították.

A gyilkosságot végrehajtó két férfi, Rayfran das Neves Sales és Clodoaldo Batista már börtönben vannak, miután mindketten 28 évet kaptak. Az õket bujtató Amir Feijoli szintén börtönbe került. Az elmúlt három évtizedben több mint 1300 parasztot, indiánt ölettek meg a nagybirtokosok Brazíliában, de csak négyet ítéltek el közülük.

2008-ban film is készült a tragikus sorsú apácáról "Õk ölték meg Dorothy nõvért" címmel. Az alkotásnak Martin Sheen a narrátora. Rebecca Spires, aki szintén apáca, és Dorothy Stanggal dolgozott, azt mondta a kedden kihirdetett ítéletrõl, hogy "igazság tétetett".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!