Nagyvilág

2010.03.30. 19:18

Száz indiai tengerészt ejtettek túszul kalózok

<p>Szomáliai kalózok nagyjából száz indiai tengerészt ejtettek túszul, miután egyszerre legalább hét teherhajót fogtak el - közölte kedden egy indiai hajózási szövetség.</p>

A Gundzsarát indiai államból származó hajók eltűnését hétvégén jelentette a szövetségnek egy olyan hajó legénysége, amelynek tagjai el tudtak menekülni a kalózok támadása elől.


"Szombat délután kaptunk információt arról, hogy hét vagy nyolc, nálunk regisztrált hajót Szomáliai kalózok foglaltak el" - mondta Kaszam Ali, a gundzsaráti hajózási szövetség elnöke az AFP francia hírügynökségnek. A férfi úgy tudja, hogy 80-100 indiai tengerész esett a kalózok fogságába.

A haditengerészet szóvivője megerősítette, hogy nyolc hajó eltűnt, de azt nem tudta biztosra mondani, hogy kalózok fogták el őket.

A Times of India című indiai lap cikke szerint a teherhajók Szomáliából tartottak Dubaiba, amikor a kalózok megtámadták őket. A lap szerint a hajókon majdnem 120 tengerész volt, és a "szomáliai kalózok valaha volt legnagyobb fogásaként" jellemezte az akciót. A lap szerint a hajók a Seychelles-szigetek közelében vannak. A kalózok egyelőre nem közölték, hogy mekkora váltságdíjat követelnek.

Az AFP adatai szerint most összesen legalább 17 hajó van szomáliai kalózok fogságában és több mint kétszáz tengerész. Becslések szerint a kalózoknak tavaly hatvanmillió dolláros bevételük volt a világ egyik legforgalmasabb vízi útján folytatott portyázásokkal.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!