Nagyvilág

2010.03.09. 14:50

Rövidesen elkészülhet az atomfegyverek csökkentésérõl szóló új amerikai-orosz megállapodás

<p>Két héten belül elkészülhet az atomfegyverek csökkentésérõl szóló új amerikai-orosz megállapodás. - közölte kedden az orosz külügyminiszter Moszkvában. Szergej Lavrov azt mondta, hogy "a két fél megtesz mindent ennek érdekében".</p>

Egy hónappal ezelõtt Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök telefonon tárgyalt egymással, és a hivatalos megfogalmazás szerint egyetértettek abban, hogy lehetséges az 1991-ben aláírt START szerzõdés helyébe lépõ új megállapodás véglegesítése. Az amerikai-orosz stratégiai fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat szakértõi szinten Genfben tartják, zárt ajtók mögött, és ott kell elkészülnie a dokumentumtervezetnek.

A tavaly májusban kezdõdött tárgyalásokat Washington és Moszkva eredetileg december 5-ig akarta befejezni. Akkor járt le ugyanis az eredeti, 1991-es START- szerzõdés érvényessége, de sem december 5-ig, sem az év végéig nem született meg az új egyezség. A két ország vezetõi megegyeztek, hogy az új szerzõdés elkészültéig tartják magukat az eddigi megállapodáshoz, vagyis a START-egyezmény a lejárat után is érvényes még.

A tárgyalásokat nehezíti az amerikai rakétavédelmi pajzs terve Kelet-Európában. Obama és Medvegyev a múlt nyáron megegyezett arról, hogy a két nukleáris szuperhatalom 1500-1675 nukleáris robbanófejet tart rendszerben, a hordozóeszközök számát pedig 500 és 1100 között maximálták. Becslések szerint jelenleg Oroszországnak háromezer, az Egyesült Államoknak 2200 hadrendbe állított robbanófeje van. 2002-ben az elõzõ amerikai elnök Bush, és az akkori orosz elnök, jelenlegi kormányfõ Putyin aláírta Moszkvai Szerzõdést, amelynek értelmében 2012. december 31-ig az orosz nukleáris robbanófejek számát is 1700-2200 közé kellene csökkenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!