Nagyvilág

2010.03.23. 12:30

Életfogytig tartó börtön egy 88 éves volt SS-katonának

<p>Egy német bíróság életfogytig tartó börtönre ítélte kedden egy 88 éves férfit, akit azzal vádoltak, hogy három holland civilt ölt meg a második világháború alatt, egy SS halálosztag tagjaként.</p>

A férfi elismerte a gyilkosságokat, de azt mondta, hogy csak parancsra cselekedett, különben koncentrációs táborba küldték volna.

"Ezek teljesen véletszerûen elkövetett emberölések voltak" - jelentette ki az ügyet tárgyaló bíró, az Aachen városában tartott tárgyaláson. A 88 éves, tolószékhez kötött Heinrich Boere nem mutatott semmilyen érzelmet, amikor felolvasták az ellene hozott ítéletet - írta az AFP francia hírügynökség.

A férfit három rendbeli emberölés miatt ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre. Boere több alkalommal is elismerte, hogy a második világháború alatt meggyilkolta egy kerékpárbolt tulajdonosát, egy gyógyszerészt, és egy civilt. "Nem volt nehéz, csak egy ujjat kellett behajlítani, bumm, és halottak voltak" - mondta a Focus címû német lapnak 2008-ban.

Boere ugyanakkor azt állította, hogy az ellenállás feltételezett tagjainak levadászásával megbízott SS-osztag tagjaként nem mondhatott nemet a parancsokra, különben koncentrációs táborba küldték volna.

A férfit közvetlenül a második világháború befejezése után Hollandiában halálra ítélték a gyilkosságok miatt. Az 1949-ben, távollétében hozott ítéletet azonban késõbb életfogytig tartó börtönre módosították. A Hollandiában született Boere 1947-ben megszökött egy háborús rabokat tartó fogolytáborból, és azóta Németországban él, ahol évtizedeikig tudott bújkálni a hatóságok elõl.

Hollandia az 1980-as években kiadatását kérte Németországtól, de azt a német hatóságok visszautasították. 2003-ban a holland hatóságok azt kérvényezték, hogy a férfi Németországban töltse le büntetését, amelynek elsõ fokon helyet adtak, de egy fellebbviteli eljárás alatt ezt megváltoztatták. Ezután a német ügyészség emelt vádat ellene. Elõször egy bíróság úgy döntött, hogy nem elég egészséges a tárgyaláshoz, de ezt a döntés egy magasabb fokú bíróság elutasította, lehetõséget teremtve a mostani perre.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!