Nagyvilág

2010.03.31. 15:19

Kitiltanák a közterekrõl az arcot takaró muzulmán muzulmán fátylakat

<p>A belga parlament belügyi bizottsága szerdán jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely betiltja a teljes arcot eltakaró fátylak viselését közterületeken.</p>

A belga parlament áprilisban szavazhat a törvényrõl. Ha elfogadják a jogszabályt, Belgium lesz az elsõ európai ország, amely megtiltja a muzulmán nõknek, hogy az egész arcot takaró, vagy csak a szemet láthatóvá tevõ ruhákat hordjanak az utcán.

A belga parlament belügyi bizottsága egyhangúan döntött a törvénytervezet elfogadása mellett, amely megtiltja a személyazonosítást akadályozó ruhák viselését közterületeken. Így a konzervatív muzulmán nõk nem viselhetik majd az egész arcot eltakaró burkát, és a csak a szemet nem fedõ nikábot. Belga tisztségviselõk elmondása szerint a parlament április 22-én szavazhat a törvényrõl.

A jogszabály szövege szerint tiltva lesz az arcot eltakaró ruhák viselése az utcákon, közparkokban, sportlétesítményekben, valamint középületekben. A törvény ugyanakkor lehetõséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy bizonyos ünnepélyek, mint például karnevál esetén ideiglenesen felfüggesszék a törvényt.

Európában évek óta heves vita zajlik a konzervatív muzulmán fátylak viselésérõl. A nikábot és a burkát ellenzõ emberek a nõk elnyomásának jelképét látják a ruhadarabban, amelynek viselését több európai ország is korlátozni akarja. Kedden a legmagasabb szintû francia közigazgatási hatóság, az államtanács kijelentette: nincsen jogi alap a mindent takaró fátylak általános tiltására köztereken. Ugyanakkor a tanács közölte, hogy biztonsági okokból, vagy csalások elkerülése miatt ki lehet tiltani a burkát és nikábot egyes helyekrõl Franciaországban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!