Nagyvilág

2010.03.18. 14:53

Akár többséget is szerezhet a választásokon a jelenlegi szlovák kormánykoalíció

<p>Többséget szerezne a jelenlegi kormánykoalíció, ha Szlovákiában most tartanák a választásokat - derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból.</p>

Ez azt jelenti, hogy a júniusi választások után akár ismét szövetkezhet Robert Fico, Ján Slota és Vladimír Meèiar  pártja.

Legalábbis erre enged következtetni a Focus ügynökség csütörtökön közzétett felmérése. A Független Hírügynökséghez is eljuttatott adatok szerint a három kormánypárt a voksok összesen 50,1 százalékát kapná meg.

Fico most 38 szézalék felett "teljesített"; az utóbbi hónapokban, sõt években is rendre hasonló népszerûséget könyvelhetett el. Az utóbbi hetekben ismertetett más felmérések szerint azonban könnyen megtörténhet, hogy két koalíciós partnere nem lépi át az ötszázalékos bejutási küszöböt. A Focus Slota Szlovák Nemzeti Pártjának 6,3, Meèiar Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmának 5,4 százalékot mért.

Az ellenzéki térfélen Mikulás Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója minden százból 14-15 szavazatot tudhatna magáénak. A pártnak az az Iveta Radièová  a listavezetõje, aki a tavalyi államfõválasztáson az ellenzék közös jelöltje volt. Majdnem tíz százalékot kapna a Kereszténydemokrata Mozgalom, amelyet tavaly õsztõl a volt uniós biztos, Ján Figeµ  irányít. A Magyar Koalíció Pártja 5,2 százalékkal lépné át a bejutási küszöböt.

Parlamenti képviseletre esélyes két új politikai erõ is. A Szabadság és Szlodaritás Pártja a szlovák adóreformot kidolgozó Richard Sulík vezetésével 8,6, az MKP-ból kivált Bugár Béláék szlovák és ruszin szavazókat is megszólító pártja, a Híd pedig majdnem 7 százalékkal kerülne be.

A Focus kimutatása alapján a jogosultak bõ kétharmada járulna az urnákhoz, a biztos távolmaradók 15 százaléknyian vannak, a többiek még nem döntöttek.

Szlovákiában június 12-én tartják az egyfordulós választásokat, csak országos listákra lehet szavazni.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!