Nagyvilág

2010.02.15. 14:14

10 tüntetõt tartóztattak le a brit rendõrök egy nukleáris fegyverraktárnál

<p>Nagy-Britannia déli részén több száz tüntetõ gyûlt össze, hogy az Atomfegyver Intézmény, az AWE ellen tiltakozzon.</p>

A demonstrálók között két Nobel-békedíjas is volt. A tüntetõk az AWE aldermastoni létesítményéhez mentek. Öt demonstrálót azután vettek õrizetbe, hogy bejutottak az Intézmény területére. Másik öt tiltakozót pedig a létesítményen kívül. Aldermastonban gyártják és tárolják azokat a nukleáris rakétákat, amelyeket tengeralattjárókról lehet fellõni.

A szervezõk szerint mintegy 800-an vettek részt a megmozduláson. A rendõrség viszont 400-ra teszi a tüntetõk létszámát. A demonstrálók közt volt Jody Williams, aki 1997-ben kapott Nobel-békedíjat, valamint Mairead Maguire is, aki 1976-ban nyerte el az elismerést.

A Kampány a Nukleáris Leszerelésért (CND) nevû brit szervezet vezetõje a megmozdulással kapcsolatban elmondta: az ország minden részébõl érkeztek demonstrálók. Kate Hudson szerint évek óta ez az AWE elleni legnagyobb blokád. Hozzátette: ez is mutatja, hogy a britek többsége elutasítja az atomfegyverek birtoklását. A CND szerint a nukleáris fegyverhordozó tengeralattjárók fenntartása pocsékolás, ráadásul semmivel sem járul hozzá a világ biztonságához. Emellett pedig aláássa azokat az erõfeszítéseket, amelyeket a tömegpusztító fegyverek visszaszorítása érdekében tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!