Nagyvilág

2007.11.29. 13:18

Eltűnt 24 indonéz sziget

<p>Természeti katasztrófák és környezeti károk miatt örökre elveszett Indonézia 24 szigete -idézte az Antara indonéz hírügynökség a tengerészeti ügyekért és halászatért felelős indonéz minisztert.</p>

Tudósok szerint további 2 ezer szigetre vár hasonló sors 2030-ig, ha az indonéziai kormány nem tesz valamit a megelőzésért - tette hozzá a miniszter.

Indonézia szigeteinek száma 17 504-ről 17 408-ra csökkent. Freddy Numberi miniszter elmondta, hogy négy szigetet a 2004. december 26-án lecsapó cunami söpört el. Húsz további sziget Szumátra és Jakarta közelében tűnt el. Utóbbiak a kizsákmányolás és az okozott környezeti károk áldozatai lettek. A Természetvédelmi Világalap (WWF) e heti jelentése szerint a klímaváltozás legnagyobb vesztese éppen Indonézia lehet.

Hétfőn kezdődik az ENSZ csaknem két hetes konferenciája az éghajlatváltozásról az Indonéziához tartozó Bali szigetén. A tanácskozáson a résztvevő országok képviselői megpróbálnak egy új tervezetet létrehozni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozásáról. Az ezt eddig szabályozó kiotói egyezmény, amit 172 ország írt alá, 2012-ben lejár ugyanis.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!