Nagyvilág

2007.11.26. 19:31

Az RMDSZ 5,5, Tőkés 3,4 százalékkal indul Brüsszelbe

<p>A szavazatok több mint 99,5 százalékos, hétfő esti összesítése után közzétett adatok szerint az RMDSZ 5,52, Tőkés László pedig 3,43 százalékot ért el a vasárnapi Európa parlamenti választásokon.</p>

Rajtuk kívül EP mandátumhoz jutott a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt, a Liberális Demokrata Párt.

A sorrend tekintetében változás már nem várható, helyi idő szerint délután öt órakor a szavazatok több mint 99,5 százalékát összesítették, mindössze Bukarest néhány kerületében van még hátra a szavazócédulák néhány százalékának feldolgozása.

Hétfő délutáni közleményében Tőkés kijelentette: a választások 18 évvel a román pártdiktatúra bukása után véget vetettek az RMDSZ által megtestesített romániai magyar egypártrendszernek.

Ezzel együtt az úgynevezett Markó-doktrína is megdőlt, melynek értelmében az erdélyi magyar közösség azonos volna az RMDSZ-szel.

Markó hétfőn köszönetet mondott mindazoknak a magyaroknak, "akik részt vettek a november 25-i európai parlamenti választásokon, és szavazatukkal érdekvédelmi szervezetünket támogatták".

Az RMDSZ elnöke szerint a választások eredményei azt bizonyítják, hogy az erdélyi magyarság jelentős többsége továbbra is határozottan kiáll a közösség politikai egysége mellett.

A magyar jelöltek előnye volt, hogy országos szinten igen csekély érdeklődés övezte az vasárnapi választásokat. Ezzel szemben a magyarok lakta megyékben viszonylag nagy volt a szavazási kedv, Hargita megyében a szavazásra jogosultak 45,8 százaléka jelent meg az urnák előtt.

Kis távolságra van tőle Kovászna megye, ahol a választók 39,57 százaléka jelent meg a szavazáson. Itt egyébként Tőkés a voksok 45,77 százalékát szerezte meg, míg az RMDSZ támogatottsága mindössze 28 százalék körül mozgott.

Egyébként a töredék-szavazatok újraosztása után valószínűsíthető, hogy a Liberális Párt színeiben indult, Hargita megyei Csibi Magor is Románia 35 EP képviselője között lesz.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!