Nagyvilág

2007.10.30. 12:07

Kína ellenzi az Irán ellen tervezett ENSZ szankciókat

<p>Kína továbbra sem támogatja újabb ENSZ szankciók bevezetését Irán ellen - jelentette be kedden a kínai külügyminisztérium.</p>

A közlemény egyértelmű válasz a hamarosan Kínába utazó Cipi Livni izraeli külügyminiszter vasárnapi nyilatkozatára, amely Kína támogatását kérte Irán elszigeteléséhez.

"Az iráni fél tárgyalások útján igyekszik rendezni a kérdést. A jelenlegi körülmények között nem támogatunk további szankiciókat, amelyek csak rontanák a helyzetet." - mondta a szóvivő.

Az Egyesült Államok és Izrael követeli leginkább az Irán elleni újabb szankciókat, mert szerintük a perzsa állam atomfegyver kifejlesztésén dolgozik. Teherán tagadja a vádakat, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői megvizsgálhatták a gyanúsnak vélt létesítményeket, de nem találtak titkos atomprogramra utaló bizonyítékot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában állandó tagsággal, így vétójoggal is rendelkező Kína nélkül az Irán elleni szankciók bevezetése lehetetlenné válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!