Multimédia

2008.12.23. 11:59

Tovább csökkenhetnek a mobiltarifák

<p>A Nemzeti Hírközlési Hatóság legfrissebb kimutatása szerint 100 lakosra 120 előfizetés jut hazánkban. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt majd 13 százalékkal nőtt az előfizetések száma.</p>

Január elsején a jelenlegi átlag 20 forint 24 fillérről 16,84-re csökken percenként a mobiltelefóniában az úgynevezett hívásvégződtetési díj, amelyet az a szolgáltató fizet a másiknak, amelynek hálózatából hívást kezdeményeztek - tudatta közleményben a Nemzeti Hírközlési Hatóság. A cégek ezt az összeget áthárítják az előfizetőkre, tehát a díjcsökkenés az NHH reménye szerint teret ad a vezetékes és mobilhívások árának további csökkentéséhez.

Az NHH 2005. közepe óta ütemezett, előre meghatározott mértékben csökkenti a végződtetési díjat. Ez három és fél éve a három szolgáltatónál más és más összeg, átlagosan 29,29 forint volt, mostantól egységesen 16,84 forint lesz, 2010 decemberéig pedig 11,86-ra csökken az Európai Bizottság jóváhagyása nyomán.

Az NHH nyilvánosságra hozta legfrissebb felmérését a mobilpiaci ügyfélszámról. Eszerint novemberben 111 ezerrel 11 millió 949 ezerre nőtt a szerződések száma. Vagyis 100 lakosra 119,5 előfizetés jutott. Egy éve még 106,5 volt az arány. Az utolsó három hónapban legalább egyszer használt - tehát aktívnak tekintett - SIM-kártyákból 10 millió 771 ezer volt, 178 ezerre több az októberieknél.

  • Rezgős autós alvásriasztó
    Alvásriasztó autóskesztyűt fejlesztett ki egy magyar feltaláló. Elsősorban az autóbuszvezetőknek ajánlja, mert hangtalan és nem zavarja az utasokat.

  • Töltsük készülékeinket vezeték nélkül
    A Wireless Power Consortium egy egységesített szabványon dolgozik, amelynek hála készülékeink akkumulátorát vezetékek nélkül tölthetnénk fel.

  • Levették a Warner videóit a YouTube-ról
    Nem elérhetők a Warner Music Group zenéit tartalmazó videók a YouTube videómegosztó oldalon.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!