Multimédia

2008.11.17. 11:13

Az első képek egy Naprendszeren kívüli bolygóról

<p>A Hubble űrteleszkóp segítségével a NASA csillagászainak először sikerült optikai eszközökkel képet készíteniük egy másik csillag körül keringő bolygóról.</p>

A Bad Astronomy weboldal értesülései szerint a szóban forgó égitestek a Földtől mintegy 250 billió kilométerre (25 fényévnyire) találhatóak, a Piscis Austrinus csillagképben. Az exobolygó az égbolton látható 18. legfényesebb csillag, a Formalhaut b körül kering, amely szabad szemmel is jól látható. Mivel ez a fény elfedné a környezetében lévő többi objektumot, a Hubble egy speciális takarólemezzel blokkolta a csillag fényét, ez látható a kép közepén is. A fehér négyzetben látszik az újonnan felfedezett bolygó (a kép teljes méretben a NASA weboldalán tekinthető meg). A fénylő gyűrű valójában a porfelhő, amely a csillag születésekor keletkezett.

E gyűrű miatt kezdtek gyanakodni a kutatók, hogy egy bolygó lapulhat valahol a Formalhaut b közelében. Az égitest gravitációs vonzása ugyanis zavarokat okozott a porfelhőben. A kutatók két képet is készítettek, amelyek a bolygó 2004-es és 2006-os helyzetét mutatják, ebből kiderül, hogy folyamatosan kering a csillag körül, 18 milliárd kilométer átmérőjű pályán. Ez négyszerese a Nap-Neptunusz távolságának, egy teljes körhöz pedig 872 földi évre van szükség. A kutatók becslése szerint az eddig névtelen bolygó körülbelül akkora lehet, mint a Jupiter.
hvg.hu

  • Netre kerülnek a holdszondák elfeledett képei
    A szükséges hardvermonstrumot több mint 20 évig egy garázsban tárolták, s így van esély a 25 tonnányi mágnesszalag tartalmának megmentésére.

  • YouTube helyett TroopTube
    Saját videómegosztót indított el szerdán az amerikai védelmi minisztérium. A TroopTube célja, hogy a külföldön szolgáló katonák és otthon maradt szeretteik tarthassák a kapcsolatot.

  • Videós chat a Google levelezési rendszerében
    Telefonos és videós chaten keresztül is cseveghetnek ezentúl az ismerőseikkel a Google e-mail szolgáltatását használók.
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!