Miskolc hírei

2011.05.11. 10:25

Ápolók hete: Akikért a harang szól...

<p>Miskolc - "Az ápolási területen 20-30 fős létszámhiánnyal küzdünk."</p>

Már beszámoltunk róla, hogy az egészségügyi intézmények integrációjáról, mely során május 1-el összevonták a megyei kórházzal a Szent Ferenc Rehabilitációs Kórházat, a szikszói, a mezőkövesdi és az izsófalvi kórházat. Írtunk róla: információink szerint nem esett szó leépítésről és ezt erősítette meg dr. Csiba Gábor főigazgató-főorvos az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából tartott tájékoztatón kedden. A főigazgató elmondta: az első megvalósult egészégügyi integrációval Magyarország – a Semmelweis Egyetem után – második legnagyobb intézménye jött létre. „Az ápolási területen nemhogy leépítés lenne, „felépítésre” van szükség, hiszen 20-30 fős létszámhiánnyal küzdünk” fogalmazta meg a főigazgató. Az egyesített intézményben dolgozó mintegy 3200 fő közel 2300 fő az ápolási szakterülethez tartozik – tájékoztatott Nyilas Judit, ápolási igazgató. Elmondta: a társadalom figyelmét fel kell hívni az ápolók és szakdolgozók nélkülözhetetlen szerepére.

Nehéz megélhetés

„Ezen a napon is fontos jelezni, hogy az anyagi megbecsülés nem biztosítja a tisztes megélhetést az ápolók részére” – hangsúlyozta az igazgató. Az ápolók, szakdolgozók mintegy kétharmada vidékről jár dolgozni, sokan napi 1-2 órát is utazással töltenek. A bértábla alacsony munkabért rögzít és a pótlékrendszer nem elég ösztönző, jónéhány munkatársunk másod- és mellékállást kényszerül vállalni - jelezte. Jelentős a fluktuáció, sokan külföldre távoznak. Ugyanakkor csaknem száz százalékos a szakképesítési arány és jelentős a 2-3 szakképesítéssel rendelkezők részaránya is. Központi bérintézkedést várunk az egyre égetőbb probléma megoldására – összegezte mondandóját az ápolási igazgató. Jól működik helyi szinten a pontszerző továbbképzések rendszere, költségtakarékos megoldással helyi szakemberek, orvosok oktatnak. 2010-ben mintegy 3500 fő továbbképzését tudták biztosítani. „Az integráció által nyert források egy részét biztosíthatják majd többek között az ápolók jobb megbecsülésének” – zárta a tájékoztatót dr. Csiba Gábor.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!