Miskolc hírei

2011.03.03. 18:58

A szabályt betartókat is listázzák

<p>Miskolc - Eddig 250 kis- és középvállalkozás került fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) úgynevezett pozitív listájára.</p>

Az eddigi gyakorlattal szemben a hatóság nem a szankcionálásra, hanem a megelőzésre helyezi a hangsúlyt – mondta csütörtöki, miskolci sajtótájékoztatóján Pintér István, az NFH főigazgatója, aki csütörtökön Demeter Ervinnel a megyei kormányhivatal kormánymegbízottjával és dr. Sasvári Zoltánnal, a felügyelőség megbízott vezetőjével tárgyalt.

A főigazgató elmondta azt is: januártól nyilvános lista készül azokról a vállalkozásokról, amelyek ellenőrzésekor pozitívak a tapasztalatok. Ez a lista előszobája – fogalmazott – annak a fogyasztóbarát emblémának, amelyet jövőre szeretnének bevezetni. A főigazgató beszélt arról is, hogy az idén három országos témavizsgálat után kerülhetnek a cégek a listára. Januártól vizsgálják az árképzés szabályainak betartását, tavasztól a fogyasztók minőségi kifogásának kezelésére helyezik a hangsúlyt, majd hozzáveszik a nyári idegenforgalmi ellenőrzések tapasztalatait – ismertette.

Pintér István elmondta: azoknak a vállalkozásoknak, amelyekhez nem jutottak el az ellenőrök, de szeretnének szerepelni a pozitív listán, kérvényezniük kell az átfogó ellenőrzést. A pozitív lista tagjai egy oklevelet kapnak, valamint felkerülnek a hatóság honlapjára.

Demeter Ervin a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a hivatalba integrált 17 szakizgatóság segíti egymás munkáját és így hatékonyabban tudnak működni. Dr. Sasvári Zoltán pedig a helyi ellenőrzéseiket hangsúlyozta: a rendőrséggel és társszervekkel a vendéglátóhelyeket ellenőrizték a közelmúltban, és – mint mondta – több esetben találtak hiányosságokat.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!