Miskolc hírei

2011.03.16. 10:59

A következő fűtési szezon olcsóbb lehet?

<p>Miskolc - Mályi forró vize fűti Miskolcot – adtuk hírül valamikor tavaly szeptemberben.</p>

A PannErgy augusztusban megtalálta a Miskolc-Mályi geotermikus kutat, ahol 2310 méter mélyen 105-110 fokos vizet leltek. Ennek kitermelési hozama elérheti a percenkénti 4200-5400 liter – ismertette akkor a cég szakembere. A kút hivatalos bemutatásán lapunk azt is megkérdezte Bokorovics Balázstól, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnökétől, hogy mikor érezhetik a miskolciak a geotermikus kút jótékony hatását, azaz a távhőszámla csökkenését? Válasza az volt: a 2011-es fűtési szezon kezdetekor.

Mára azonban nem jó híreket hallani a geotermiáról. Információink szerint ugyanis, míg Mályi, Nyékládháza, Kistokaj, Sajópetri csatlakozik a rendszerhez, addig Miskolc még gondolkodik.
Megkérdeztük hát az elnököt arról, igazak-e a Miskolc visszalépésről szóló hírek, illetve hol tart jelenleg a projekt. Az elnök visszalépésről nem tudott, azért sem, mert a beruházásra a városnak – egészen pontosan a MIHŐ Kft.-nek – és a PannErgynek van egy közös cége, a Miskolci Geotermia Zrt. „A Mihő Kft.-vel élő szerződésünk van, ennek értelmében az idei fűtési szezon kezdetére, de legkésőbb év végéig kiépülhet a rendszer.”

Olcsóbb a gáznál

Azt is megtudtuk, hogy már felállt a projektcsapat, amelybe a távhőt szakmailag is bevonták. A közelmúltban nyertek el egy pályázatot, vissza nem térítendő támogatást, így elkezdődött a tervezés, később további fúrások várhatók – ismertette Bokorovics Balázs. A Miskolc irányába való kiépítés pedig júliusban kezdődhet el – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy első ütemben az avasi lakótelepig épülne ki a rendszer, a második ütemben pedig a Tatár utcáig.
Mit jelent ez az ott élőknek? A gázalapú szolgáltatásnál jelentősen olcsóbbak vagyunk – ismertette –, de ennek ellenére nem biztos, hogy azonnali árcsökkenést eredményezhet a geotermikus energiára való átállás. Ennek oka – magyarázta – a kormány tervei közt szereplő lehetséges KÁT rendszerre érvényes gázár támogatáscsökkentés, ekkor ugyanis a kieső összeget a távhőtermelőnek valahonnan pótolnia kell. E mellett a lakosság árképzés a miskolci önkormányzat feladata – hangsúlyozta.

ÉM-NSZR

 

Egységesen csökken az ár

Mostanában talán kevesebbet lehetett hallani a geotermiáról, de ez nem jelenti azt, hogy leálltak volna a tárgyalások – ezt már Vécsi György, a Mihő Kft. igazgatója mondta lapunknak. Azt is: sikerült, a város számára kedvező kondíciókkal bővíteni azt a szerződést, amely a távhőszolgáltató és a PannErgy közt jött létre. Ennek elve minél több hőt vesznek, annál kedvezőbb lesz az ár. Vécsi György is azokat a folyamatokat sorolta fel, amit a PannErgy elnöke: hamarosan kezdődik a tervezés, a vezetékszakaszok, hőközpontok megtervezése, engedélyeztetés. Szerinte is 2011 végére kiépülhet a rendszer Miskolcon. Azt is elmondta: amennyiben ez megvalósul, jelentősen olcsóbb lesz a hődíj.

Hangsúlyozta: igaz, csak az Avast érinti majd egyelőre a projekt, de ez nem azt jelenti, hogy csak itt lesz olcsóbb a fűtés. A városnak öt hőkörzete van, így egységesen csökken majd az ár, várhatóan 20 százalékkal – tudtuk meg.

 


Mályi forró víze fűti Miskolcot

Mályi - ZJ301 fúróberendezés – hirdeti egy tábla Mályi határában – ez mutatja az utat a geotermikus kúthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!