Miskolc hírei

2011.01.10. 18:56

Küzdenek a belvízzel megyénkben

<p>Miskolc - A megyében tizennyolcezer hektár áll víz alatt, a talajszintig átnedvesedett terület nagysága pedig eléri a 32 ezer hektárt, tájékoztatta portálunkat Petró Balázs, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövízig) munkatársa.</p>

A megyében mindenhol másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szivattyúk napi 24 órában üzemelnek.

Az Ékövízig által átemelt vízmennyiség naponta 1,8 millió köbméter, de védekezik még a Bodrogmenti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat – két szivattyúval csaknem 140 ezer köbméternyi vizet emelnek át naponta – valamint a Bükkalja-Délborsodi Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat is – egy szivattyúval napi 69 ezer köbméter vizet emelnek át. A vízügyi szakember szerint beszédes adat lehet a belvízcsatornák mederteltsége (a mederben eddig észlelt legnagyobb –100 százalék – és legkisebb – 0 százalék – vízálláshoz viszonyított érték százalékban), ami a megyében 50 és 120 százalék között van.

ÉM-SZP


Nem tudni, mekkora a kár

eszak | 2011.01.10 18:58
Miskolc, Budapest - A védekezés még csak most kezdődik.

Belvízkárra miért nem?

eszak | 2011.01.10 18:57
Miskolc, Budapest - Tetemes károkat okoz az országban a lehullott, de egyelőre elfolyni nem képes csapadék, illetve a megolvadt hó és jég nyomán hátramaradt víz. A biztosítótársaságok azonban nem kötnek szerződést belvíz által okozott kárra. Mi erre a magyarázat? – tettük fel a kérdést Gilyén Ágnesnek, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kommunikációs vezetőjének.

Másodfokú árvízvédelmi készültség a Miskolc-görömbölyi tavon

boon | 2011.01.10 17:36
Miskolc-Görömböly - Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap este Pfliegler Péter alpolgármester a Miskolc-görömbölyi horgásztó területén. A horgásztó magántulajdonban van, de a vízszint annyira megemelkedett, hogy az már lakóházakat veszélyeztetett.

Erősen felhős idő, ködfoltok B.-A.-Z. megyében

boon | 2011.01.10 17:13
Hétfőn éjszaka borult idő várható, és kisebb esőkre kell számítani. Kedd reggel még előfordulhat eső. Néhol ködfoltok alakulnak ki.

Minden készen áll a védekezéshez Ózdon

boon | 2011.01.10 16:49
Ózd - Felkészült a hóolvadással járó esetleges árvízi problémák elhárítására az Ózdi Polgárvédelmi Iroda. A mögöttünk hagyott hétvégén az észak-borsodi térségben +2 és +7 fok között volt a hőmérséklet, amely a folyóvizek áradását is eredményezheti. A Sajó-menti településeken számtalan homokzsákot, és több köbméter homokot deponáltak be az elmúlt napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!