Miskolc hírei

2010.12.30. 09:01

"Közelebb kell kerülnünk mindenkihez" - Interjú dr. Mengyi Rolanddal, a megyei közgyűlés elnökével

<p>Miskolc - Az nemcsak politikai, hanem gazdasági kategória is, hogy most az ország, a megye és a város is "egyszínű" – mondja Dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke.</p>

A közgyűlés elnökével karácsony előtt beszélgettünk, miután bejelentette Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselővel együtt, hogy Miskolc lesz a helyszíne a magyar EU elnökségi időszak egyik hazai nagyrendezvényének.

Azt tudjuk, hogy 2010-ben közel kétmilliárdos hiánnyal zár a megye költségvetési éve. Mi lesz 2011-ben?

Dr. Mengyi Roland: Ma láthatóan 2010-ben is a betervezett hiány alatt zárunk, és ez a tendencia erősödik 2011-ben: olyannyira, hogy jövő év végére azt a merész célt tűztük ki magunk elé, hogy folyó költségvetési hiány nélkül szeretnénk befejezni az évet. Erre azért is szükség van, mert 2012-ben kezdődik meg az elmúlt időszakban kibocsátott kötvények törlesztése. Másként fogalmazva: 2011 a pénzügyi stabilitás, a hatékonyságnövelés és minőségjavítás éve lesz. Nyilván ez azzal jár, hogy más, új filozófiával és gyakorlattal kell működnünk, és végre kell hajtanunk strukturális átalakításokat is.

A megyei önkormányzat az intézményeivel együtt egyben a megye talán legnagyobb munkáltatója is – ez nem fékezi a takarékossági intézkedéseket?

Dr. Mengyi Roland: Igen, ez egy kettősség: egyrészt egy hatékony takarékos intézményrendszert és feladatellátást kell biztosítanunk, ugyanakkor az egyik legfontosabb célunk növelni a foglalkoztatottságot a megyében, csökkenteni a munkanélküliséget. Ezért szeretnénk például úgy hatékonyabban működni, hogy összehangoljuk a feladatellátást a megyeszékhellyel. Például csak a kórházak területén ebben több száz milliós potenciál van. De az sem mindegy, hogy a megye intézményrendszere egyetlen nagy vásárlóként jelenik-e meg mindenütt, avagy sem. Biztonságot ad számunkra, hogy a pénzintézeti partnereink támogatnak minket, és a kormány is segít az ÖNHIKI-alap újbóli megnyitásával számunkra.

Említette, hogy a megyei önkormányzat közelebb akar kerülni az emberekhez. Mit jelent ez?

Dr. Mengyi Roland: Miközben a megyei önkormányzat az elmúlt nyolc évben egyre több kötelezően ellátandó feladatot kapott, de állandó forrásmegvonás közepette, mégis teljesített – ugyanúgy mint a többi megyei önkormányzat. Ennek ellenére a megyékben élők elsöprő többsége számára a megyei önkormányzat valami távoli, nehezen átlátható valami, amiről nem is tudni pontosan mit csinál. Ezen változtatni kell – a megyei közigazgatásnak újra el kell foglalnia azt a pozícióját, ahol a legtöbbet tud használni a megyében élőknek. El akarunk jutni mindenkihez. Nem csak jelképes, hanem annál sokkal fontosabb, hogy az ötvenkét intézményünknél a megnevezésben is egyértelművé fogjuk tenni, hogy megyei intézmények, egy hálózat részei. De a legfontosabb az, hogy olyan nem kötelező feladatokban, mint a gazdaságszervezés, szakképzés, vagy a közbiztonság a megye mint szervező, generáló erő és tényező kézzelfogható eredményeket érjen el.

Közbiztonság? Mit tud ezügyben tenni a megyei önkormányzat?

Dr. Mengyi Roland: A közbiztonság csak részben jogalkotói, jogalkalmazói és rendőrségi ügy. Sokkal nagyobb mértékben társadalmi kérdés. A helyiek teljes bevonása nélkül, és anélkül, hogy a számos idetartozó területet együtt kezeljünk, amelyek mind külön-külön hatósághoz tartoznak, nem lehet eredményt elérni. A köztisztaságtól a környezet kulturáltságáig, a közlekedés biztonságáig – beleértve azt, hogy nyugodtan utazhassunk bármilyen távolsági buszjáraton – sok minden alakítja ki azt, hogy biztonságban érezzük magunkat vagy sem. Első lépésként létrehozunk egy munkacsoportot, amely mindazokat tömöríti, akik mindezzel foglalkoznak – csak eddig egymástól függetlenül. Ezt jól szervezni, eredményt elérni – ez jó példája azoknak a „nem kötelező” önkormányzati feladatoknak, amelyből többet is szeretnék 2011-ben munkánk részévé tenni.

ÉM


"Előnyben ami bevételt is hoz!" - Ém-interjú: Kriza Ákos miskolci polgármesterrel

eszak | 2010.12.28 08:10
Miskolc - "Sok a kreatív energia és szellemi erő a városban – ez a legfontosabb alapja a fejlődésünknek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!