Mezőkövesd hírei

2018.11.01. 11:44

360 fokos videó: Mesél a mezőkövesdi Hadas

Mezőkövesd - Mezőkövesden járva, a városközpontban egy faragott fa kapuval találkozhatunk, amelyen a "HADAS" felirat díszeleg. Itt áthaladva valóságos időutazás veszi kezdetét. A most induló sorozatunk első részében a Hadas Városrészt mutatjuk be.

Mezőkövesd - Mezőkövesden járva, a városközpontban egy faragott fa kapuval találkozhatunk, amelyen a "HADAS" felirat díszeleg. Itt áthaladva valóságos időutazás veszi kezdetét. A most induló sorozatunk első részében a Hadas Városrészt mutatjuk be.

Körülbelül 150-200 évvel ezelőtt még kis meszelt falú, nádtetős parasztházakban életek az emberek. A tipikus parasztház felépítését tekintve egy szobából, majd a konyhából és a végében egy kamrából áll. Az itt élő családok tagjai, közeli rokonai gyakran egy házban, de legalábbis egy portán vagy a közeli szomszédokban éltek.

A fiatalabb generációk a házaikat vagy a szüleik portáján építették fel, vagy a közvetlen szomszédságokban. Ezt a több generációs együttélést nevezik a helyiek "hadáknak". A szóban forgó városrészben sikerült megőrizni ezt a fajta építészeti szerkezetet, a korabeli házakat, épületeket, az akkor kialakított kis kanyargós utcákkal együtt. Ezért hívják Hadas Városrésznek.

Olyan érzés a kis utcákban sétálni, mint ha az ember vissza utazna az időben. Nádtetős kis házikók, muskátli az ablakban, fa kerítések, amelyekbe matyó motívumokat faragtak. Ma már persze nem élnek családok ezekben a házakban, hanem tájházakként üzemelnek, illetve különböző alkotóműhelyek működnek bennük. Többek között találhatunk itt mézeskalácsos házat, tűzzománcos házat, bútorfestőt és fazekast is, hogy csak párat említsünk.

Ezek az alkotóházak nyitva állnak a látogatók előtt, akik betérve például megnézhetik, hogyan készül el a fazekas műhelyben egy-egy edény, vagy éppen a bútorfestőnél csodálhatják meg a szebbnél szebb mintákat. A folytatásban ezeket az alkotóházakat fogjuk bejárni, és bemutatni nektek.


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank" rel="noopener">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!