Mezőkövesd hírei

2016.03.26. 09:14

Húsvétolnak Matyóföldön

Mezőkövesd - A Hadasban és a Gépmúzeumban is tartanak programokat a húsvéti hétvégén.

Mezőkövesd - A Hadasban és a Gépmúzeumban is tartanak programokat a húsvéti hétvégén.

Idén is két nap lesz húsvéti vigadalom a Hadasban. Húsvét előestéjén, szombaton 19.30-tól nagyszombati szertartást végeznek, majd feltámadási körmenetet tartanak a Szent László-templomban.

A tizenötödik Matyó Húsvét vasárnapján fél tizenegytől gyerekműsorokkal, délután pedig helyi és környékbeli hagyományőrzők fellépésével, illetve Oszvald Marikával várják a vendégeket.

Hétfőn tíz órára ételszentelésre, majd traktoros és vödrös locsolkodásra, néptáncosok, dalosok műsorára, illetve Tihanyi Tóth Csaba fellépésére várják a nagyérdeműt.

Kovácsok versengése

– Az idei év újdonsága a két operett-előadó fellépése lesz, a fő vonulat pedig a Matyó Néptáncegyüttes, valamint a környékbeli hagyományőrzők előadása a Hadas hangulatos világában. Hétfőn ötször mutatjuk be a hagyományos locsolkodást, ezt a közönség is mindig élvezi, egy kis vidám hangulatot teremtünk – mondta Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke.

Hétfőn a Gépmúzeumban kovácsversenyt rendeznek, s állatokat is lehet simogatni.

– Tizenöt kovács jelentkezett, akik reggel nyolc órakor kapják meg a versenyfeladatot. A program galambröptetéssel kezdődik. Délután egy órakor a kovácsok egy Hofherr traktoron a Hadasba indulnak, ahol kovács edzővízzel – ebbe mártják a forró vasat – meglocsolnak minden lányt és asszonyt, hogy el ne hervadjanak – sorolta az attrakciókat Kádár Zoltán, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum vezetője. Hozzátette, a kovácsmesterséget a múzeum látogatói is kipróbálhatják, s lesznek gépbemutatók is, például egy olyan traktort is szemügyre vehetnek az érdeklődők, amelyet most újítanak föl a múzeum munkatársai.

A Hadasban mindkét napon lesznek gyerekprogramok, tojásfestő bemutató, tojáskeresés, de lehet kóstolni hagyományos kövesdi húsvéti ételeket is.

Tojáskiállítás a múzeumban

Március 23-án a Matyó Múzeumban időszaki kiállítás nyílt a Gömöri Múzeum és Holló László Galéria anyagából, egyebek között gömöri hímes tojás is láthatók. A kövesdi múzeumok és kiállítóházak a húsvéti hétvégén egész nap nyitva tartanak, csak keddre zárnak be.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!