Magyarország

2019.01.24. 20:40

A téli időjárás veszélyei nem az országúton kezdődnek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Akár balesetet is okozhat, ha elindulás előtt nem tisztítjuk meg autónkat a hótól, és a jégtől.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Akár balesetet is okozhat, ha elindulás előtt nem tisztítjuk meg autónkat a hótól, és a jégtől.

Téli időjárási viszonyok esetén ne hagyjuk figyelmen kívül a Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzését. Ha az éjszakai órákban havazás vagy ónos eső várható, keljünk fel inkább 15 perccel korábban, szánjunk időt arra, hogy megfelelően letakarítsuk járművünket, és ezáltal épségben megérkezzünk úticélunkhoz. A havas, jeges úttesten a párás vagy lefagyott szélvédőjű gépjárművel történő közlekedés is fokozottan balesetveszélyes - figyelmeztet a rendőrség.

A kapkodva, felületesen vagy foltokban letakarított szélvédő, valamint a hóval borított oldalsó és hátsó szélvédők, világító- és jelzőberendezések nagymértékben befolyásolják a „Látni és látszani” alapelvet.

Fontos letakarítani a jármű tetejét is, mivel 40-50 kilométer/órás sebességgel történő haladás esetén kialakuló menetszél lefújja a havat, és így a mögöttünk közlekedő járművezető látótávolsága lecsökken. Nagyobb sebességnél a hó vagy jég nagyobb darabokban is leeshet a jármű tetejéről – tehergépkocsikról és autóbuszokról akár rendkívül nagy mennyiségben –, balesetet idézhet elő, sőt esetleg betörheti a mögöttünk haladó vagy szemben közlekedő jármű szélvédőjét.

Egy dinamikus vagy hirtelen fékezés szintén gondot okozhat, mert ilyenkor a hó a jármű tetejéről a szélvédőre csúszhat, a gépjármű vezetője nem fog látni semmit, a vastag hóréteggel pedig az ablaktörlő sem birkózik meg.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!