Magyarország

2018.10.19. 14:31

Van valami gond az újrahasznosítással

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jelenleg kevesebb mint 10 százalékát hasznosítjuk újra a keletkező műanyaghulladéknak.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jelenleg kevesebb mint 10 százalékát hasznosítjuk újra a keletkező műanyaghulladéknak.

A jelentésre adott reakcióikból kitűnik, hogy a nagyvállalatok az újrahasznosítható csomagolóanyagokban látják a műanyagszennyezés csökkentésének útját – és ez irányba tettek hosszú távú vállalásokat. De vajon ez a legjobb járható út? Simon Gergelyt, a GreenPeace regionális vegyianyag-szakértőjét kérdeztük.

– A műanyag csomagolóanyagok sikeres karriert futottak be, hiszen előállítási költségük alacsony, könnyű alkalmazni őket, valamint ezidáig senki nem foglalkozott azzal, hogy mi lesz velük, miután szemétté válnak – kezdi Simon Gergely.

Jó az alapkoncepció

A szakértő kihangsúlyozza, hogy az újrahasznosítás alapkoncepciója jó, azonban láthatóan nem működik, hiszen jelenleg kevesebb mint 10 százalékát hasznosítjuk újra a keletkező műanyaghulladéknak – magyarázza –, pedig a technológia adott hozzá.

A problémát abban jelöli meg, hogy az ezeket a csomagolóanyagokat használó iparágak rohamos tempóban gyarapszanak, ami még több műanyaghasználatot jelent. Ugyanakkor az újrahasznosítás mértéke nem növekszik ezzel egyenesen arányosan, így egyre több lesz a környezetünket és szervezetünket szennyező hulladék.

A „túlhajtott fogyasztást” említi meg Simon Gergely: a kis kiszerelésű, illetve a több réteggel csomagolt termékek felesleges hulladékot jelentenek – előszeretettel emlékeztet azokra az időkre, amikor még visszaváltható palackokban tudtunk megvenni bizonyos italokat. Szemléletváltásra van szükség – summázza gondolatmenetét.

ÉM-KCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!