Magyarország

2018.10.21. 12:48

A nagy szennyezők tennének ellene

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A GreenPeace szerint meg kellene szüntetni az egyszer használatos csomagolóanyagokat.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A GreenPeace szerint meg kellene szüntetni az egyszer használatos csomagolóanyagokat.

A napokban jelent meg a Break Free From Plastic-mozgalom felmérése, mely a nagyvállalatokat műanyagszennyezésük alapján állította szégyensorrendbe.

A környezetvédő szervezet nemzetközi szemétszedő akció során mérte fel a legnagyobb műanyagszennyezőket.

Kontinensünkön a legnagyobb műanyagszennyező a Coca-Cola, míg a céget a PepsiCo. és a Nestlé követi a sorban. A vizsgált szemét közül kiemelkedtek az újra nem hasznosítható, polisztirol anyagú termékek: kávés- és üdítőspoharak, ételhordó dobozok és PET-palackok.

Az eredményekkel kapcsolatban a GreenPeace elmondta, meglátásuk szerint az egyetlen járható út az egyszer használatos csomagolóanyagok megszüntetése lenne.

Céljuk van 2030-ra

Lapunknak megküldött reakciójában a Coca-Cola képviselője kihangsúlyozta, hogy fontos számukra a környezetvédelem, azonban annak nem a GreenPeace által megjelölt kizárólagos módját látják az egyetlen járható útnak. Továbbra is hisznek – megfelelő kezelés esetén – a csomagolóanyagok újrahasznosításában. A közlemény részeként ismertetik, hogy 2030-ra tervezett céljuk ugyanannyi műanyagpalackot és alumíniumdobozt begyűjteni újrahasznosítás céljából, amennyit eladnak. Emellett szeretnék ekkorra elérni, hogy mindkét említett csomagolóanyagot 50 százalékban újrahasznosított anyagokból készítsék.

Alternatív megoldások

A Nestlé szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében tudatja, hogy igyekeznek felhagyni a nem újrahasznosítható csomagolóanyagok használatával, valamint keresik az alternatív megoldások lehetőségét. Előbbi céghez hasonlóan ők is vállalást tettek: 2025-re csomagolóanyagaik 25-50 százalékban újrahasznosított anyagokat fognak tartalmazni.

Mint mondják, cselekedetekre van szükség, azonban ahhoz, hogy ennek hatása is legyen, több szereplőnek kell tennie: a márkáknak, a csomagolóanyag-gyártóknak, a hulladékgazdálkodási vállalatoknak, a kormányzatoknak és a civil társadalomnak.

Reakciót kérve kerestük a PepsiCo. magyarországi képviseletét is, de nem reagáltak kérdéseinkre.

ÉM-KCS


[related-post post_id="4024977"]

[related-post post_id="4023285"]

[related-post post_id="4013134"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!