Magyarország

2017.04.23. 19:16

Védjük természetes módon a kertet!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kártevők és kórokozók ellen is megvannak az ökomódszerek.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kártevők és kórokozók ellen is megvannak az ökomódszerek.

A talaj-előkészítés, -kezelés, a vetőmagok beszerzése, előkészítése, ültetése után következzenek tanácsok arra az esetre, ha minden megelőzésünk ellenére felüti kertünkben a fejét valamilyen kórokozó, vagy kár­tevők jelennek meg. Természetesen ezekre az esetekre is megvannak a már jól bevált ökomegoldások.

Két kézzel

A megjelenő kórokozókat és kártevőket persze egyszerűbb valamilyen vegyszerrel, irtószerrel gyéríteni vagy elpusztítani, ez esetben viszont jelentős mennyiségű kémiai anyagot fogunk a kertünkbe, környezetünkbe juttatni. Ezek a szerek elkerülhetőek különböző csapdák, biológiai irtószerek használatával, amelyeket saját magunk készíthetünk el egy kis idő ráfordításával. Sok esetben pedig marad a fizikai beavatkozás, vagyis a két kezünk. Sokak vidéki élménye volt gyermekkorból a nagyszülőknél a krumpli­bogarak megjelenésekor a bogárvadászat. Amikor a nagyi a kezünkbe nyomta a vödröt az alján a vízzel, amibe szépen beleszedegettük a bogarakat. Ez a módszer ma is hatásos lehet, ha van rá szabad, dolgos kéz és nem túl nagy területről van szó. Az újabb kutatások alapján ajánlják a biodinamikus gazdálkodást, amikor is a krumplibogarak hamvait kipermetezve csökkenthetjük az újabb nemzedék károkozását. A NÖDIK, vagyis a Növényi Diverzitás Központ friss felmérése szerint pedig a bogarakból készített „turmix” kipermetezése 86 százalékos eredményt hoz, még ha, ismerve a szagukat, nem is túl étvágygerjesztő az eljárás. Hatásos, ha a bogarak tojásait a növény levelével együtt összegyűjtjük és megszabadulunk tőlük. Hernyógyűjtéshez, illetve a hangyák vonulásának megakadályozásához is hatásos a fa törzsén, ágain elhelyezett, készen kapható enyves öv vagy saját, otthon elkészíthető megoldásként a kétoldalú ragasztó. Az pedig nem újdonság, hogy a monília fertőzés esetén a hajtásokat, ágakat azonnal le kell vágni és megsemmisíteni, akár égetéssel is.

Csalogassunk

Ha nem hatásos a riasztás, jöhet a csalogatás! No és persze a különböző csapdák használata. Számtalan kár­okozóra léteznek már készen vásárolható, nem kémiai hatású csapdák (hangya, darázs, légyfélék, csigák), de ezeket könnyen elkészíthetjük magunk is. Nem teljesen ismeretlen módszer például a ragacsos, színes lapok használata, amelyek vonzanak bizonyos kártevőket. Így például a sárga lapok a cseresznyelegyet és a gyümölcsmolyokat, vagy a kék a tripszeket. A színcsapdákat a fakorona keleti és déli oldalán érdemes elhelyezni, öt-hat lap már jelentősen csökkenti a károkozást. A módszer egyetlen hátránya, hogy hasznos rovarokat is „begyűjthet”. Többen használják már a PET-palackból készített darázscsapdákat, a kilyukasztott, vagy levágott tetejű palack aljába (a tetejét fordítva vissza kell helyezni) ecetes, sörös, cukros, mézes vizet kell tölteni, de a cukros szörp vagy üdítő is jó lehet. A csigák elfogásához a föld szintjéig a talajba süllyesztett edénybe sört kell tölteni, amibe szépen belemásznak. Vonzza a kártevőket a földre terített vizes rongy vagy deszkadarab, ami alól nappal szépen össze lehet őket szedni.

Élő segítők

Az is jó megoldás lehet, ha nem pusztítunk, riasztunk el automatikusan minden élőlényt, ami a kertünkbe téved, sőt még igyekszünk is némelyiknek komfortos otthont teremteni, hiszen természetes ellenségei olyan kártevőknek, akik a kertünket pusztítják. Így például a Trichoplus fürkészdarázs – amely kapszulában is beszerezhető – a zöldségeskertek hernyói ellen használható. A fülbemászók jelentős pusztítói a levéltetveknek, lepkehernyóknak. A fátyolkák szintén levéltetű-pusztítók, hogy a katicákról már ne is beszéljünk. De hasonlóan hasznosak lehetnek a zengőlegyek vagy a ragadozó atkák.

A békák bogarakat, meztelen csigákat fogyasztanak, ahogy a gyíkok is, miközben a lárvákat is eltüntetik. A siklótól sem kell megijedni, a pockok elleni védekezésben hasznos harcostársunk lehet. A rovarevő emlősök, mint a sün, a denevér vagy a cickány is szívesen megtelepszik a kertünkben, ha megfelelő búvóhelyet talál magának. Abban a tekintetben eltérőek a vélemények, hogy hasznos lakója lehet-e a kertünknek a vakond, hiszen rovarokkal táplálkozik, így például a lótücsöktől is megszabadíthat minket, azonban a komposztálásban hasznos gilisztáknak is nagy ellensége és kifordíthatja túrásaival a zöldségeket.

Ha meg szeretnénk tőle szabadulni, akkor ne bántsuk – egyébként is védett faj –, hanem inkább riasszuk el! Nem szereti a gyalogbodza szagát, ahogy a ricinus olaj és a sárfű is távol tartja. A földbe ásott üres üveg pedig hanggal riasztja, amikor belefúj a szél.

Ökovegyszerek

Vannak olyan vegyszerek, amelyek még a minősített ökogazdaságokban is használhatóak, ilyenek például a réztartalmú szerek, amelyek jó hatással alkalmazhatóak a baktériumos és gombás fertőzések ellen. Kéntartalmú szereket használhatunk a lisztharmat, a levéllikasztó gombák és levélatkák ellen, azonban tudni kell, hogy a ragadozóatkákat és a katicabogarakat is károsíthatják! A kenőszappan háromszázalékos oldata levéltetvek és atkák ellen használható, de vigyázzunk vele, nehogy túl sokat használjunk, mert eldugítja a növény pórusait! Szintén gyéríti a levéltetveket a denaturált szesz 1-3 százalékos oldata. Az égetett mész kiszórva a palántadőlés gombái, valamint a meztelen csigák ellen használatos. A talajra szórt faszén a káposztabolhák és csigák ellen jó védőszer, de használják fekete bablevéltetű és hernyók ellen is. A hipermangán maximum 0,3 százalékos töménységben vetőmag csávázására, illetve lisztharmat és szürkepenész elleni permetezésre használható, de növekedésserkentő és fertőtlenítő hatása is van.

Fokozza a talajéletet a komposzttea, így közvetve a növények ellenálló képességét is növeli. Elkészítéséhez egy rész komposztot négy rész vízzel kell naponta többször átkeverni egy héten át, majd 20-as hígítással használni. A szódabikarbóna kétszázalékos töménységben a lisztharmat ellen hatásos. Többen használnak úgynevezett tejes permetezést is, két liter friss, házi tejet tíz liter vízhez adunk és hetente egyszer permetezünk vele. A paradicsom és a burgonya rothadását okozó gomba ellen védekezhetünk vele, illetve az uborka és cukkini esetén lisztharmat ellen is hatásos.


Érdemes tudni

A madarak, például a seregélyek elriasztásához használhatunk a fákra kötözött fóliacsíkokat, de van, aki CD lemezeket vagy szélcsengőt használ, illetve hatásos lehet a ragadozómadár-sziluett kifeszítése a szőlősben. Háló-, fátyolfólia-takarás védheti meg a gyümölcseinket, az epret vagy akár a zöldséget is a madaraktól, legyektől.


Növényi permetlevek

Szintén jól használhatóak a növényi permetlevek, trágyalevek a védekezésben.

A csalánlé levélsárgulás kezelésére vaspótláshoz. A fekete nadálytő kálium, nitrogén és nyomelemek pótlására. Az édesköménylé erősíti a növényünk védekezőképességét. A kamillalé a komposzt érését is gyorsítja. A fejeskáposzta-lé vitaminbomba nemcsak az emberi szervezetnek, hanem a növényeknek is. A pitypanglé növekedésserkentésre, kálium- és vaspótlásra jó. A körömviráglé pedig különösen a paradicsomra, káposztára van jó hatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!