Magyarország

2016.06.13. 12:08

Tuzson Bence: "A népszavazás megállíthatja az uniós döntéshozatalt"

Miskolc - „<em>A CSOK szempontjából nem mellékes, hogy ha az építőipar jól fut, az a gazdaság összegészét felfelé húzza.</em>” Interjú Tuzson Bencével, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárával.

Miskolc - „A CSOK szempontjából nem mellékes, hogy ha az építőipar jól fut, az a gazdaság összegészét felfelé húzza.” Interjú Tuzson Bencével, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárával.

Családok Otthon­teremtési Kedvezménye, migráció és az utóbbihoz kapcsolódó kvótareferendum. Három téma, amely széles körben érinti és érdekli Magyarország állampolgárait. Ezekről beszélgettünk Tuzson Bencével, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárával.

- A kormányzat láthatóan nagy hangsúlyt helyez a családok otthonteremtési programjának népszerűsítésére…

Tuzson Bence: A kormánynak már az előző ciklus kezdete, azaz 2010 óta alapvető célja a magyar családok segítése. Erről szólt például az adó és a rezsi csökkentése, de erről szól a Családok Otthon­teremtési Kedvezménye, azaz a CSOK. Sokrétű dologról van szó. Csak egy-két részletét kiemelve említeném a többgyerekeseknek járó 10 millió forint állami támogatást és az ugyanekkora mértékű államilag támogatott hitelt vagy az új lakásokra járó áfacsökkentést. A legfontosabb cél, hogy minden magyar család a lehető leghamarabb saját lakáshoz jusson, de nem titkolt hosszú távú célunk, hogy a jelenleg még kedvezőtlen demográfiai trendet megfordítsuk, azaz több gyermek szülessen. Szeretnénk ösztönözni a fiatalokat a gyermekvállalásra. Persze mindehhez más elemek is csatlakoznak, mint például a nálunk újdonságnak számító nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozásának ösztönzése. Fontos megemlíteni, hogy mindennek gazdaságösztönző hatása is van, az építőipar fellendítésén keresztül. Ha az építőipar jól fut, akkor az a gazdaság összegészét felfelé húzza.

- Hogy állunk a hozzánk hasonló helyzetű országok között a lakásépítésben?

Tuzson Bence: Az az alapvetés, hogy egy lakást száz évre tervezünk, tehát ennyi idő alatt meg kell újulnia egy ország lakásállományának. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, úgy kell számolni, hogy Magyarországon évente mintegy 40 ezer lakást kellene építeni. Ez a szám azonban ennél lényegesen alacsonyabb, most körülbelül 8500. Ez kontinentális és közép-európai összehasonlításban is kevés. Például Lengyelországban, Csehországban is 10 ezer fölötti ez a szám.

- A migrációs kérdésben hatalmas erőfeszítéseket tesz a kormány. Törvényeket fogadtattak el, népszavazást írtak ki…

Tuzson Bence: Egy olyan problémáról van szó, amely európai, de világszinten is megoldatlan és fenyegető. Nem vitatjuk egyetlen államnak sem az ahhoz való jogát, hogy a népesedési problémáinak megoldása érdekében kinyitja a határait, de ennek eldöntése szerintünk nemzet­állami hatáskör, és nem lehet kötelezővé tenni. Nem írtunk alá mi sem egyetlen olyan szerződést, amelyben erről a jogunkról lemondtunk volna. Látható, hogy Brüsszel időről időre igyekszik a tagállamok jogait csorbítani, az államok pedig igyekeznek ez ellen saját eszközeikkel védekezni. Az eszközök közé tartozik a törvényalkotás, avagy a népszavazás. Az is látható, hogy utóbbi bizonyult eddig a leghatékonyabb eszköznek, az eredményes népszavazások képesek voltak megállítani az Európai Unió fogaskerekeit. A magyar emberek mindennapi biztonságát garantálja továbbá az Országgyűlés által néhány nappal ezelőtt elfogadott Alaptörvény-módosítás és a Belügyminisztérium terrorellenes csomagja. A törvénymódosítások nyomán egyrészt a rendőrség és a belügyi szervek megkapják azokat a forrásokat és háttérszervezeti egységeket, amelyek alkalmassá teszik őket, hogy megfeleljenek a terrorizmus kihívásainak, másrészt az Alaptörvény és az ehhez kapcsolódó honvédelmi törvények módosításával lehetővé válik, hogy Magyarországon a honvédség is fel tudjon lépni terrorveszélyhelyzet esetén.

- A népszavazás elegendő nyomásgyakorlás lesz Brüsszel felé?

Tuzson Bence: Csak ez lehet a hatékony megoldás. Egy népszavazás ugyanis a választói akaratot tükrözi. Amennyiben nálunk a kvótareferendum eredményeként a nemek lesznek többségben, azaz a magyarok nem szeretnének betelepítési kvótát, akkor ez az egyértelmű véleménynyilvánítás megállíthatja az uniós fogaskerekeket. Ezzel száz-kétszáz évre meghatározhatjuk Magyarország jövőjét, sorsát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!