Magyarország

2013.06.16. 13:46

A józsefvárosi piac bérleti szerződésének felmondását kéri a polgármester

Budapest, 2013. június 16., vasárnap (MTI) - A józsefvárosi piac üzemeltetője bérleti szerződésének felmondását kéri Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától.

Budapest, 2013. június 16., vasárnap (MTI) - A józsefvárosi piac üzemeltetője bérleti szerződésének felmondását kéri Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától.

A VIII. kerület vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: mindkét felet nyomatékosan kéri, hogy vegye figyelembe a vonatkozó közbiztonsági, adóhatósági problémákat, és kezdeményezze a felmondást. A szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, így legkorábban öt hónap múlva zárhat be a Négy Tigris piac. A kezdeményezésről a józsefvárosi képviselő-testület szerdán egyhangúlag elfogadott támogató határozatot hozott. Kocsis Máté a feketepiac melegágyának nevezte a területet, és jelezte: az önkormányzat hosszú ideje elkötelezett a bezárás mellett, amelyet eddig a helyzet jogi bonyolultsága akadályozott.

A polgármester szerint a piac évente 15 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelent, nincs semmi racionális érv arra, hogy változatlan formában működjön. Hozzátette: nemcsak a kerület, hanem egész Budapest egyik bűnügyi gócpontja. A polgármester 400-ra teszi az ottani kereskedők számát, de ez a becslés eléggé képlékeny. Ismertette, hogy a tisztességes eladók ezután is teret kapnak Józsefvárosban, van igény az olcsó árukra, ezért az, aki a jogszabályokat betartva működik, könnyített eljárásban, kedvező feltételekkel kaphat megfelelő üzlethelyiséget a kerületben. Kocsis Máté utalt arra is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet a Ludovika kampuszban helyezik el, és noha továbbra is közpark marad a terület, az önkormányzat a józsefvárosi piac területén bővítené a sportolási és kulturális lehetőségeket. Az erre vonatkozó tervek elkészültek, mintegy 4 milliárdos fejlesztést terveznek a mostani piac területén. A sajtótájékoztatón Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya arról beszélt: a Kőbányai úti piac rendőri szempontból is a főváros egyik sötét foltja, a problémákat nem lehet kizárólag hatósági eszközökkel kezelni. Utalt arra, hogy a piacon a hatóság bevonása nélkül, "házon belül" intézik el a nézeteltéréseket, gyakori a leszámolás, bosszú.

A statisztikai adatok szerint az elmúlt fél évben 200 bűncselekmény történt, sok esetről azonban nincs tudomása a rendőrségnek. Példaként említette a testi sértést, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket, a pénzhamisítást, a lopást és az önbíráskodást. A rendőrfőkapitány szólt arról is, hogy nehezíti a rendőrség munkáját a jól kiépített értesítési lánc, így amikor a rendőrök odaérnek a helyszínre, minden illegális tevékenységet befejeznek az érintettek. Demeter Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevetési főigazgatója arról beszélt, hogy ezzel megegyezőek a NAV tapasztalatai. Mint mondta: megváltoztak a szokások is, az árusok legfeljebb 1-2 millió forint értékű árukészletet tartanak a helyszínen, és gyakran csak a mintadarabokat helyezik ki, amelyekre aztán embertelen körülmények között, a konténerekben varrják fel a kért márkajelzést.

Megjegyezte: a közbiztonságra veszélyes eszközök árusításán túl a kereskedők gyakran "elfelejtenek" számlát adni, és fantomcégeken keresztül szerzik be az árut. A főigazgató tájékoztatása szerint évente 50-100 millió forint közötti értékű árut foglal le a hatóság, amelyek többsége hamis ruházati cikk, szerzői jogot sértő termék.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!