Magyarország

2013.05.02. 17:38

Az MNV-vel összefüggő vizsgálatok gyorsítását kéri a Civil összefogás

Budapest, 2013. május 2., csütörtök (MTI) - A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel összefüggő nyomozások felgyorsítását kéri a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Polt Péter legfőbb ügyésztől.

Budapest, 2013. május 2., csütörtök (MTI) - A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel összefüggő nyomozások felgyorsítását kéri a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Polt Péter legfőbb ügyésztől.

A civil szervezet MTI-hez is eljuttatott csütörtöki nyílt levelében úgy fogalmaz: nem engedhető meg, hogy az igazságszolgáltatás késlekedése miatt a 2014-es országgyűlési választásokon olyanok jelöltessék magukat, akik az előző kormányzati ciklus alatt lezáratlan, gyanús ügyek főszereplői voltak.

A dokumentum utal az MNV 2008. január 1-jei megalakulásának körülményeire, miszerint nem történt meg a vagyonértékek auditálása, valamint az előd- és az utódszervezet közötti átadás-átvétel. Jelezték: beadvánnyal fordultak a Fővárosi Főügyészséghez amiatt is, mert az MNV akkori vezetőjéhez köthető, külső szakértő cégeket bíztak meg az integráció segítésére, és egy 80,1 millió forintos, nem hasznosított tanulmányt is rendeltek. Az ügyben megindított nyomozás befejezésének határideje 2010. november 16. volt - közölte a szervezet.

A CÖKA hivatkozik egyebek mellett a moszkvai kereskedelmi kirendeltség, Sukoró, Bábolna, a Malév és a posta ügyére is.

Úgy vélik, az állami vagyonért felelős Veres János volt pénzügyminiszter nem látta el feladatát, s valószínűsítik, hogy a törvénytelenségek "eltussolását" segítette elő Szilvásy György volt titokminiszter kinevezése a szervezet humánpolitikai igazgatói posztjára.

A civil szervezet szorgalmazza, hogy mielőbb napvilágra kerüljön azoknak a felelőssége, akik "valószínűleg tudatosan, hosszú távon részt vettek a nemzeti vagyon hűtlen vagy hanyag kezelésében, szabálytalan privatizációk előidézésében". A végrehajtás ellenőrzését a Gyurcsány-és a Bajnai-kormány elmulasztotta, ami súlyos károkat okozott az országnak - tették hozzá, megjegyezve: ez nem maradhat következmények nélkül.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!