Magyarország

2013.03.04. 18:38

OGY - Pleschinger Gyulát a monetáris tanács tagjává választották

Budapest, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés megválasztotta hat évre Pleschinger Gyulát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjává hétfőn.

Budapest, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés megválasztotta hat évre Pleschinger Gyulát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjává hétfőn.

A képviselők 232 igen, 82 nem és 5 tartózkodó szavazattal döntöttek erről.

A szavazás előtt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke azt mondta: a jelölt mind szakmai előképzettsége, mind pedig eddigi szakmai életútja alapján tökéletesen alkalmas arra, hogy a monetáris tanács tagja legyen. A törvényi előírásoknak messzemenően megfelel, eddigi tevékenysége alapján a Magyar Nemzeti Bankban is meg tudja állni a helyét, és a piaci szereplők között is kivívta azt a tekintélyt, amely a monetáris tanácsi tagsághoz szükséges - hangsúlyozta.

Pleschinger Gyula, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára volt, korábban jelezte, hogy megválasztása esetén lemond az adó- és pénzügyekért felelős államtitkári posztjáról.

Egy kilencedik tanácstag, egyben ötödik külső tag megválasztása azt követően vált szükségessé, hogy a korábbi kettőről háromra nő az MNB alelnökeinek száma, a monetáris tanács belső tagjainak száma pedig nem érheti el a külső tagokét.

A gazdasági bizottság hétfőn 18 igen, 5 nem és 2 tartózkodás mellett támogatta Pleschinger Gyula monetáristanács-taggá jelölését. A testület ülésén Pleschinger Gyula azt mondta, ha a költségvetési politika szigorú, és a hiány továbbra is három százalék alatt lesz, az ország adóssága pedig tovább csökken, akkor a Magyar Nemzeti Bank monetáris eszközökkel képes támogatni a gazdaság növekedését

A tanács új tagja hétfőn le is tette esküjét az Országgyűlésben, mandátuma március 5-től, keddtől szól hat évre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!