Magyarország

2013.03.15. 19:41

Március 15. - Széchenyi-díj - Marosi Miklós építész

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - Tervezett már drága luxusszállodát és butikhotelt, kórházak és gyárak újragondolásában vett részt, szakmájában elnyerte a legrangosabb díjakat is Marosi Miklós építész, akit pénteken Széchenyi-díjjal tüntettek ki Budapesten.

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - Tervezett már drága luxusszállodát és butikhotelt, kórházak és gyárak újragondolásában vett részt, szakmájában elnyerte a legrangosabb díjakat is Marosi Miklós építész, akit pénteken Széchenyi-díjjal tüntettek ki Budapesten.Az Ybl-díjas építész az MTI-nek elmondta, hogy örömmel fogadta a kitüntetést, amelyet a középület-tervezés széles skálájára - különösen a kórháztervezésre - kiterjedő, újító jellegű funkcionális és szerkezeti megoldásaiért, valamint gazdag életművéért vehetett át.

"Terveztem már drága luxusszállodát és kicsi butikhotelt is. Ezek közül kiemelkedik a Corinthia Grand Hotel Royal a Nagykörúton és a budapesti zsidó negyedben a Soho Hotel, amely nagyon izgalmas, érdekes projekt volt és számos díjat elnyert" - fejtette ki a szakember.

A nagykörúti Royal szálló 1896-ban nyitott meg, akkor Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb szállodájának számított. Marosi az 1992-ben bezárt hotelnek az eredeti tervhez visszatérő helyreállítását végezte el, amelyért építészeti nívódíjat kapott.

Bevallása szerint nincs kedvenc épülete, mindig azt szereti a legjobban, amelyiken éppen dolgozik "és természetesen amelyik még nem készült el".

Az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a kecskeméti Megyei Kórház, a Szegedi Orvostudományi Egyetem klinikai tömbje, Budapesten a KÖZTI Rt.-Artisjus-Bayer székház, a Hungária Wienerberger székház, az Uzsoki utcai kórház manuális tömbje, de tervezett klinikákat az Egyesült Arab Emírségekben, algériai művégtaggyárat és számos irodaházat, bevásárlóközpontot.

Jelenleg a kecskeméti megyei kórház fejlesztésén dolgozik, amely egy európai uniós forrásból finanszírozott nagyberuházás. "A kórház fejlesztését még 1974-ben nyertem meg egy pályázaton, azóta az intézmény minden elemét én terveztem. Örülök neki, hogy a kórház most egy újabb fejlesztési lehetőséget kapott" - jegyezte meg.

Az építész elárulta, hogy egy másik izgalmas projekt is folyamatban van: az Erkel Színház megnyitása miatt nincs megfelelő hely a díszletek és jelmezek tárolására, valamint kevés a próbaterem, így a Magyar Állami Operaház megbízta egy hatalmas logisztikai központ tervezésével, amely a MÁV által elhagyott, különleges szépségű északi járműjavító műemléki csarnokában kapna helyet. "Ez egy hatalmas, nagyon érdekes feladat, bízom benne, hogy megvalósul".

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!