Magyarország

2013.03.17. 15:31

Havazás - Vezérkari főnök: a honvédség minden kapott feladatot megoldott

Budapest, 2013. március 17. vasárnap (MTI) - A katonák a rendkívüli időjárás nyomán kialakult katasztrófahelyzetben minden feladatot, amelyre megkeresést kaptak, megoldottak - mondta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke vasárnap, az MTI-nek adott interjújában.

Budapest, 2013. március 17. vasárnap (MTI) - A katonák a rendkívüli időjárás nyomán kialakult katasztrófahelyzetben minden feladatot, amelyre megkeresést kaptak, megoldottak - mondta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke vasárnap, az MTI-nek adott interjújában.A vezérkari főnök elmondta: a rendkívüli időjárási helyzet miatt a Magyar Honvédségnél csütörtök este országos készenlétet rendelt el. A jelenlegi törvények értelmében viszont a Magyar Honvédség nem felelőse, szervezője, vagy irányítója a katasztrófahelyzetek kezelésének, felszámolásának, csupán közreműködő szerepe van. A honvédség személyi állományával és technikai eszközeivel ott jelenik meg és akkora erővel, amilyen megkeresés érkezik felé.

Benkő Tibor kifejtette: a honvédség 17 katonai szervezetének személyi állománya és technikai eszköze vett részt, illetve Szabolcs Szatmár-Bereg megyében még most is részt vesz a rendkívüli időjárási körülmények miatti katasztrófahelyzet felszámolásában, mentési feladatokban. A legnagyobb elismerést érdemlik azok a katonák, akik az elmúlt napokban 8 megyében mintegy 50 különböző helyszínen nyújtottak segítséget a bajbajutottaknak - emelte ki.

Annak kapcsán, hogy miért nem vettek részt többen a mentésben, azt mondta: minden beérkező megkeresésnek eleget tettek. A hatékony mentésben viszont nemcsak a létszám, hanem a képesség is meghatározó. Példaként megjegyezte, hogy egy-egy technikai eszköz kezeléséhez - amellyel számos járművet, köztük mentőket, buszokat, hómarókat, kamionokat mentettek ki a hó fogságából - egy-két felkészült katona is elegendő.

Benkő Tibor elmondta, hogy a mostani esetnél az időjárás-jelentések alapján a honvédségnél megtették a szükséges előkészületeket, de - emelte ki - nem a honvédség az első, akinek "lépnie kellett". Minden erre hivatott szervezetnek megvan a maga feladata, s a honvédség bizony nem az első helyen, hanem szinte utolsó bástyaként szerepel ebben a sorban - fejtette ki.

Ugyanakkor a vezérkari főnök egyetért azzal, hogy mindez kevés a bajba jutott embereknek. A Magyar Honvédségnél már elkezdték a történtek, tapasztalatok elemzését. Benkő Tibor szerint ez a helyzet rámutatott arra, hogy az ehhez hasonló rendkívüli helyzetek hatékonyabb kezeléséhez van mit tenni, biztos, hogy változtatásra van szükség.

Benkő Tibor elmondta: a Magyar Honvédséghez az első megkeresés 14-én, nem sokkal délután 6 óra előtt, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottságtól érkezett, hogy biztosítsanak fekvőhelyet mintegy 70 ember számára Várpalotán. Ezt a feladatot mintegy fél órán belül teljesítették. Ezt követően este fél 8 kor kérték a katonák segítségét egy elakadt buszhoz szintén Veszprém megyében, az utasok között inzulinos beteg és egy csecsemő is volt. Csütörtök este fél 9-kor a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól érkezett az első igény, hogy a honvédség gépjárműveire is szükség van. Benkő Tibor ekkor rendelte el a teljes Magyar Honvédségre kiterjedő alkalmazási engedélyt. Ekkor felállították a munkacsoportokat, amelyek feladata, a beérkező igények elosztása, végrehajtásának koordinálása - ismertette.

A lánctalpas eszközök bevetését március 15-én, pénteken reggel 9 óra 15 perckor igényelték a honvédségtől. A kért eszközöket 15 perc alatt ki is rendelték. Amint megkeresték a honvédséget, azonnal tudtak rá reagálni - szögezte le a vezérkar főnök, megjegyezve: "ez is bizonyítja, hogy a honvédség fel volt készülve".

Benkő Tibor elmondta: a katasztrófavédelmi koordinációs bizottság, megyei védelmi bizottság, illetve azok operatív csoportjai döntik el, hogy hol, mire van szükség, kit tudnak odaküldeni, igénybe kell-e venni a "katonai erőt, vagy sem".

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!