Magyarország

2013.03.26. 17:47

Andor László szerint minden tagállamban fejleszteni kellene a szociális rendszert

Budapest, 2013. március 26., kedd (MTI) - A szociális ellátás rendszere valamennyi uniós tagállamban javításra, fejlesztésre szorul - mondta Andor László, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa egy keddi budapesti konferencián.

Budapest, 2013. március 26., kedd (MTI) - A szociális ellátás rendszere valamennyi uniós tagállamban javításra, fejlesztésre szorul - mondta Andor László, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa egy keddi budapesti konferencián.

A Szociális Szakmai Szövetségnek az EU szociális beruházásairól tartott tanácskozásán az uniós biztos kifejtette: az Európai Bizottság úgy látja, hogy a szolidaritás és a kohézió erősítéséért komoly erőfeszítéseket kell tenni. Februárban szociális beruházási csomagot fogadtak el, ez tartalmazza az uniós források felhasználásának hatékonyabbá tételét, a jóléti rendszer korszerűsítését.

Hangsúlyozta, minden tagállamban szükség volna annak biztosítására, hogy a szociális védelmi rendszerek végigkísérjék az emberek életét, igyekezzenek megelőzni a szociális válsághelyzeteket, egyszerűbb, fenntartható szociális rendszereket alakítsanak ki és a szociális kiadásokat hatékonyabban használják fel.

Kiemelte, a szociális beruházási csomag kimondottan a szociálpolitikáról szól, de ez a kérdés tagállami hatáskörbe tartozik, az EU-nak ebben az ügyben csak korlátozott eszközei vannak. Az uniónak fontos feladata , hogy segítse a tapasztalatcserét, közös nevezőre hozza a szociális elemzéseket, és az EU-nak pénzügyi eszközei is vannak - például az Európai Szociális Alap -, amelyek kiegészítik a tagállami eszközöket a szociális integráció megvalósítására - magyarázta.

Mint mondta, a pénzügyi válság foglalkoztatási válsággal is okozott, és nagy szociális feszültség alakult ki. 2012 különösen rossz év volt az unióban: egy már magas szintről tovább emelkedett a munkanélküliség, hosszabb ideje 10 százalék fölött van ez a ráta - közölte. Hozzátette: különösen aggasztó az ifjúsági munkanélküliség mértéke csaknem minden uniós tagállamban.

A biztos arról is beszélt, hogy 2009 óta a tagállamok kétharmadában csökkent a háztartások bevétele. Az unióban mintegy 80 millió embert sújt a szegénység és a társadalmi kirekesztettség, közülük 20 millióan gyerekek.

Ferge Zsuzsa szociológus, egyetemi tanár előadásában kiemelte: nem lehet csak a gazdaság fejlődésére bízni a társadalmi problémák megoldódását. Véleménye szerint a bizottság által most elfogadott csomag is csak "utólagos korrekció" a válság miatt. Úgy látja, még mindig problémát jelent, hogy míg az EU "bünteti" azokat a tagországokat, amelyekben túlzott a költségvetési hiány, a munkanélküliség vagy a szegénység növekedésének szankcionálására nincs eszköze.

A szakértő üdvözölte a csomag elfogadását és azt, hogy abban súlyponti kérdés a gyermekszegénység visszaszorítása. Ugyancsak méltatta azt az átfogó megközelítést, amely szerint a szociálpolitikában több forrásra van szükség, de az - mint mondta - önmagában nem elég.

Az uniós gondolkodásból ugyanakkor hiányzik az a felismerés, hogy a társadalmi egyenlőtlenséget nem lehet figyelmen kívül hagyni, ez a szegénységhez hasonlóan fontos kérdés - emelte ki. Ha a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásával nem foglalkoznak, minden intézkedés csak tüneti kezelés lehet - hangoztatta Ferge Zsuzsa.

Megjegyezte, a csomagban a bizottság azt sem tisztázta, hogy pontosan miként lehetne hatékonyabbá tenni a szociális rendszereket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!