Magyarország

2013.02.23. 13:35

OS - A Demokratikus Koalíció közleménye

Budapest, 2013. február 23., szombat (OS) - Tatárszentgyörgy mindannyiunk tragédiája

Budapest, 2013. február 23., szombat (OS) - Tatárszentgyörgy mindannyiunk tragédiája

A tatárszentgyörgyi gyilkosság a rendszerváltás utáni Magyarország szavak nélküli, mindennapos emlékezésre kötelezett tragédiája. Gyilkosságnak estek áldozatul roma honfitársaink, a szélsőjobboldal intézett aljas támadást a magyar politikai közösség ellen. Roma honfitársaink azóta félnek és élnek rettegésben. Az ország, amelyért élnek, amelyért munkálkodnak, nem védi meg őket.

Napjaink Magyarországán a közbeszédet továbbra is uralja a romaellenesség, az etnikai címkézés, a hamis realizmusok, állampolgárok kirekesztése a közös hazából. Felelős politikusok ebben a szégyenben, ebben a kizárásban, és nem utolsó sorban a hallgatásban nem osztozhatnak. Nem hagyhatjuk, hogy a félelem honfitársaink mindennapos tapasztalata legyen, hogy a romagyilkosságok éppen zajló pere teljes politikai és társadalmi közönybe fulladjon. A gyilkosságok tárgyalótermeiben a jövő Magyarországáról is döntenek: arról, hogy többet nem élhet veszélyben a szegénységben és elutasításban élő roma közösség. Rajtunk múlik, hogy közönyünkkel magukra hagyjuk-e, vagy az emlékezéssel nem engedjük kirekeszteni őket a hazából.

Hiszen egy tragédiáról nem csak megemlékezni kell, hanem megakadályozni megismétlését is. Tatárszentgyörgy tragédiája mindannyiunkké.

Dr. Molnar Csaba, a DK ügyvezető alelnöke

Kiadó: Demokratikus Koalíció

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!