Magyarország

2013.02.11. 16:01

Hallgatói tiltakozás - Oktatási államtitkárság: a tiltakozók nem korlátozhatják mások jogait

Budapest, 2013. február 11., hétfő (MTI) - Az oktatási államtitkárság elfogadhatatlannak tartja, hogy "pár forrófejű agitátor" mások jogait korlátozva akadályozza a felsőoktatásban az órák megtartását.

Budapest, 2013. február 11., hétfő (MTI) - Az oktatási államtitkárság elfogadhatatlannak tartja, hogy "pár forrófejű agitátor" mások jogait korlátozva akadályozza a felsőoktatásban az órák megtartását.Ezt arra reagálva közölték hétfőn az MTI-vel, hogy az egyetemet érintő pénzelvonás miatt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Múzeum körúti épületében mintegy negyven hallgató leállította az oktatást több teremben, majd további óramegszakításokkal "blokádot" hirdetett az intézményben szerveződött hallgatói fórum.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága közleményében azt írta: elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben a diákok nagy része tanulni szeretne a felsőoktatási intézményekben, "pár forrófejű agitátor megakadályozza az órák megtartását".

Kiemelték, senkinek a jogát nem vitatják el a szabad véleménynyilvánításra, de minden tiltakozónak tudnia kell, hogy mások jogait sem korlátozhatják, bármennyire hisznek is saját igazságukban.

Emlékeztettek arra: a kormány teljesítette a hallgatók legfontosabb követeléseit, és erről tavaly decemberben a felsőoktatásban tanulók legitim képviselőivel részmegállapodást írtak alá, de a még nyitott kérdésekről folyamatosan egyeztetnek az érintett képviseletekkel. "E tárgyalások a demokratikus jogállam eljárásai szerint folynak. A jövő értelmiségétől elvárható, hogy ezen kereteken belül fejezze ki véleményét" - fűzték hozzá.

Az államtitkárság kitért arra is, hogy a kormány eltörölte a keretszámokat, és ennek következtében a bejutás egyetlen feltétele a megfelelő tudást tükröző elegendő pontszám elérése lett, így jelenleg 100 ezer feletti a meghirdetett magyar állami ösztöndíjas helyek száma.

A közleményben kiemelték, hogy a kormány jelentős, 47 milliárd forintra rúgó többletforrásokat biztosít az idén a felsőoktatásnak, így nemhogy forráskivonás történik, hanem például olyan - az előző kormányhoz köthető -, hosszú évek óta húzódó helyzeteket old meg, mint a PPP-beruházások, és az egyes felsőoktatási intézmények csőd közeli állapotát ellensúlyozandó adósságkonszolidáció. A formálódó új finanszírozási rendszerben az egyetemek, főiskolák oktatási, tudományos, kutatási autonómiáját továbbra is garantálja az állam - írták.

Az államtitkárság közölte: az adófizetők pénzével körültekintően bánó állam kötelessége, hogy gondoskodjék befektetéseinek megtérüléséről, és a felsőoktatásban ezt szolgálják a hallgatói szerződések. A tanulás költségeit ténylegesen előteremtő társadalom ugyanis joggal várja el, hogy a közpénzből tanuló fiatalok ne csak elkezdjék, hanem fejezzék is be tanulmányaikat, hogy a szerződésben rögzített ideig tudásukat az itt élő emberek javára is fordítsák.

A felsőoktatás megújításának célja a minőség javítása, hogy a hallgatók olyan diplomákat szerezzenek, amelyek a munkaerőpiacon értékesek, biztosítják elhelyezkedésüket - írták, hozzátéve, számos olyan intézkedést hoztak és hoznak a jövőben, amely a fiatalok elhelyezkedését, nagyobb anyagi biztonságát, jobb kereseti lehetőségét biztosítja, mert az ország érdeke, hogy a fiatalok a jobb élet reményében ne hagyják el családjukat, hazájukat.ű

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!