Magyarország

2013.02.21. 22:09

Hallgatói lista - Balog: diákok közötti belháborúról van szó

Budapest, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Az emberi erőforrások minisztere diákok közötti belháborúnak minősítette csütörtökön a hallgatók listázásával kapcsolatban az elmúlt napokban napvilágra került ügyeket.

Budapest, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Az emberi erőforrások minisztere diákok közötti belháborúnak minősítette csütörtökön a hallgatók listázásával kapcsolatban az elmúlt napokban napvilágra került ügyeket.

Balog Zoltán egy a fővárosban rendezett tanácskozás után újságírói kérdésre azt mondta: úgy látja - amennyire a hírekből meg lehet állapítani -, hogy diákok közötti, illetve egyetemi belháborúról van szó, amelyben számos érdek ütközik egymással.

Hozzátette: sokan hozzáférhettek azokhoz a listákhoz, és nem tudni pontosan, mi történt.

Azt látni, hogy többen ringbe szálltak - mondta a miniszter, megjegyezve: reméli, eljutnak odáig, hogy megtudják, mi is történt, megnyugszanak a kedélyek, és mindazok, akiknek az a dolguk, hogy a felsőoktatás javításával foglalkozzanak, ezt fogják tenni.

Arra a felvetésre, folytatja-e a tárgyalásokat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, Balog Zoltán azt válaszolta: miért ne folytatná, rajta nem fog múlni.

Az atv.hu kedden írt arról, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi karán (BTK) a hallgatói önkormányzat (HÖK) éveken át listázta az új hallgatókat; a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.

Mezey Barna rektor szerdán felfüggesztette az ELTE BTK HÖK működését, és elrendelte, hogy a rektori ellenőrzési önálló osztály átfogóan vizsgálja az ELTE egész hallgatói önkormányzatát, valamennyi részönkormányzatát az adatvédelmi és adatkezelési rendelkezések betartásával összefüggésben. A rektor intézkedett arról is, hogy az ügyet bejelentsék a rendőrségnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatósága a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) jelölte ki az eljárás lefolytatására, az NNI pedig feljelentéskiegészítést rendelt el - tudta meg az ORFK kommunikációs szolgálatától csütörtökön az MTI.

A Semmelweis Egyetem amiatt indított vizsgálatot, hogy az interneten megjelent hírek szerint az intézmény egy csoportja obszcén jelzőkkel listázta a hallgatókat. Az Instruktor Öntevékeny Csoport elnöke hamisítványnak nevezte a listát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!