Magyarország

2013.02.26. 08:31

Emléknap - Az ügynökakták nyilvánosságát és az áldozatok kárpótlását kéri az LMP

Budapest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - Az LMP az ügynökakták megnyitását és az áldozatok, illetve hozzátartozóik kárpótlását kéri - mondta a párt megemlékezésén a kommunizmus emléknapján Mile Lajos.

Budapest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - Az LMP az ügynökakták megnyitását és az áldozatok, illetve hozzátartozóik kárpótlását kéri - mondta a párt megemlékezésén a kommunizmus emléknapján Mile Lajos.

Az LMP országgyűlési képviselői hétfőn kora este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete előtt megkoszorúzták a kommunizmus idején meghurcolt kisgazda politikus, Kovács Béla szobrát, amely előtt gyertyákat is gyújtottak.

Mile Lajos az eseményt követő sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Lehet Más a Politika mélyen együtt érez mindazokkal, akiknek családtagjait meggyilkolták vagy tönkretették. Az utókor felelősségére áttérve leszögezte: pártjuk nem állítja szembe egymással az egyes szenvedéstörténeteket, sőt rendkívül károsnak tartják ezt.

A politikai elitnek és a kormányzatnak kiemelt felelőssége van abban, hogy méltóan lehessen megemlékezni az áldozatokról - mondta a képviselő, aki morális adósságnak nevezte, hogy még nem lehetett feltárni a múlt minden elemét. Kijelentette: amíg az ügynökakták nem lesznek nyilvánosak, addig nem lehet valóban méltó megemlékezésről beszélni. Kiemelte, hogy a jelenlegi kormányzat "mindenféle indokokkal elhalasztja és leszavazza" az akták nyilvánosságát célzó javaslatokat.

Mile Lajos emellett cinikus hozzáállásnak és képmutatásnak nevezte, hogy az alaptörvény negyedik módosításában rögzíteni kívánják, hogy újabb kárpótlásnak nincs helye.

Az LMP egyfelől kéri az ügynökakták megnyitását, másfelől pedig javasolni fogja, hogy az említett passzust vegyék ki az alaptörvényből, és helyette egy felelősségteljes kárpótlási jogszabályt készítsenek - mondta. A kormány "ne csak nagy szavakban, ne csak patetikus felszólalásokban érezzen együtt" az áldozatokkal és családtagjaikkal, hanem pótolja a hiányosságokat - közölte végül.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!