Magyarország

2013.02.25. 19:23

Ellenzéki egyeztetés - Jávor: egyelőre korai bekapcsolódni az MSZP által szervezett egyeztetésekbe

Budapest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint hamarosan ki kell szélesíteni azt az ellenzéki együttműködést, amelyik képes lesz 2014-ben leváltani a kormányt, de Jávor Benedek, a szervezet társelnöke egyelőre korainak tartja, hogy a szervezet csatlakozzon az MSZP által kezdeményezett egyeztetésekhez.

Budapest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint hamarosan ki kell szélesíteni azt az ellenzéki együttműködést, amelyik képes lesz 2014-ben leváltani a kormányt, de Jávor Benedek, a szervezet társelnöke egyelőre korainak tartja, hogy a szervezet csatlakozzon az MSZP által kezdeményezett egyeztetésekhez.

Jávor Benedek hétfőn arra reagált, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke meghívta az LMP szétválását követően létrejött Párbeszéd Magyarországért (PM) párt képviselőit a január eleje óta folyó ellenzéki egyeztetésekre.

A PM társelnöke azt mondta az MTI-nek, köszönik a meghívást és egyetértenek abban, hogy széles ellenzéki összefogásra van szükség a kormány leváltásának érdekében. A Párbeszéd Magyarországért ezért meg is fogja tenni azokat a lépéseket az együttműködés érdekében, amelyek a kormányváltáshoz szükségesek - jelentette ki. Hozzátette, ennek során a későbbiekben valamilyen formában együtt fognak működni az MSZP-vel is. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy 2014-ben korszakváltásra van szükség és nem elég a kormányt leváltani, hanem kritikusan vissza kell nézni azokra a hibákra is, amelyeket a korábbi kabinetek elkövettek.

Ezért elsőként azokkal az erőkkel kezdenék el az együttműködést, amelyekhez a legközelebb állnak az ezzel kapcsolatos elképzeléseik, így az Együtt 2014-gyel, amelynek két résztvevőjével, a Milla egyesülettel és a Szolidaritással korábban is erre készültek - mondta. Hozzátette: ezt az együttműködést később viszont ki kell szélesíteni, amibe be kell majd vonni a szocialistákat is, de azt még korainak érzik, hogy a PM bekapcsolódjon a január óta zajló tárgyalásokba.

Mesterházy Attila a Jávor Benedeknek és Szabó Tímeának, a PM társelnökeinek küldött - hétfőn az MTI-hez is eljuttatott - levelében gratulált megválasztásukhoz, és azt írta: bízik benne, hogy osztják a szocialisták véleményét a demokratikus ellenzéki erők összefogásának szükségességéről. Leveléhez mellékelte a tárgyalási fordulók időpontját, megjegyezve: a szövetség nyitott és befogadó minden olyan politikai és civil szervezet irányába, amely elfogadja a demokratikus jogállam értékeit, és a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklését tekinti fő feladatának.

Az MSZP elnöke hozzátette: bizonyára nincs nézetkülönbség az MSZP és a PM között abban, hogy Magyarország rossz irányba halad, és minden demokratikus ellenzéki szervezet közös felelőssége, hogy alternatívát kínáljon a gazdasági, társadalmi, szociális válság kezelésében.

A szocialista párt által kezdeményezett ellenzéki megbeszélések január elején indultak közjogi kérdések megtárgyalásával. Azóta gazdasági, oktatási, kül- és nemzetpolitikai, foglalkoztatáspolitikai, mezőgazdasági és szociális kérdésekről is egyeztettek már. Az MSZP 19 témát javasolt a várhatóan március végéig tartó tárgyalássorozatra. Az LMP a kezdetektől távol marad az egyeztetésektől, az Együtt 2014 pedig csak a közjogi megbeszéléseken vesz részt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!