Magyarország

2013.02.26. 19:09

Ab-döntés - Iványi Gábor: tisztességes szakmai döntés született

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) - A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) szerint tisztességes szakmai döntést hozott az Alkotmánybíróság (Ab) azzal, hogy kedden visszaható hatállyal megsemmisítette az egyházi törvény több olyan rendelkezését, amely az egyházak parlament általi elismerésének eljárására vonatkozik.

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) - A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) szerint tisztességes szakmai döntést hozott az Alkotmánybíróság (Ab) azzal, hogy kedden visszaható hatállyal megsemmisítette az egyházi törvény több olyan rendelkezését, amely az egyházak parlament általi elismerésének eljárására vonatkozik.

Iványi Gábor, a MET elnöke az MTI-nek azt mondta: az Ab a törvénynek azon rendelkezéseit semmisítette meg, amelyeket ők és az alapvető jogok biztosa is kifogásolt, mert nézetük szerint nem férnek bele egy európai modern alkotmányba.

Megjegyezte: a döntés részletes, 66 oldalas indoklását még nem tudták tanulmányozni, de az eddigi nyilatkozatokból és saját ismereteikből arra a következtetésre jutottak, hogy "jó és tisztességes döntés született, amely visszamenőlegesen állítja helyre a jogot".

Hozzátette: súlyos hibának tartaná viszont, ha a megsemmisített rendelkezéseket - mint azt kormánypárti politikusok nyilatkozatai sejtetik - az alaptörvénybe raknák be. Rendkívül elszántak, és ebben az estben "készek a legvégsőig is elmenni" - mondta.

A MET elnöke emlékeztetett: a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő, tekintélyes és független alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság 2012. március 19-én közzétett jelentésében megállapította, hogy a magyar egyházügyi törvény néhány pontja nem tesz eleget a nemzetközi elvárásoknak. Ennek alapján 17, egyházi státusát és az ezzel járó állami támogatását elvesztett szervezet - köztük a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség - fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához az új egyházi szabályozással kapcsolatban, és a strasbourgi fórumnak szerdáig, vagyis február 27-éig kell választ küldenie a magyar kormánynak az egyházi törvénnyel kapcsolatban feltett kérdéseire.

Iványi Gábor hozzátette: kíváncsian várják, hogy a határidő lejártával a magyar kormány milyen választ küld a nemzetközi bíróságnak.

A MET elnöke elkerülhetetlennek tartja az érintett egyházi közösségek anyagi és erkölcsi kárpótlását. Az ő egyházukat is jelentős anyagai és erkölcsi kár érte a törvény miatt az elmúlt időszakban - mondta. Példaként említette, hogy szektának bélyegezve közösségüket, "gúnyolódásokkal" is megpróbálták őket lejáratni, "magas rangú kormánytényezők is szabadon gúnyolódhattak" rajtuk.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa 2012. augusztus 12-én fordult az Alkotmánybírósághoz az egyházügyi törvénynek az egyházak elismerését szabályozó rendelkezései miatt, mert azok álláspontja szerint több ponton is ellentétesek a hatalommegosztás elvével, a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való joggal.

Az Ab kedden ismertetett döntésében alkotmányos követelményként állapította meg, hogy az államnak a vallási csoportok önálló működését lehetővé tevő sajátos egyházi jogállás megszerzését a vallásszabadsághoz való joghoz igazodó, tárgyilagos és ésszerű feltételek alapján, tisztességes eljárásban, jogorvoslati lehetőség mellett kell biztosítania.

Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI érdeklődésére kedden azt mondta, hogy megfelelő jogszabályalkotással orvosolni fogják az eljárásjogi hiányosságokat az egyházak elismerésével kapcsolatban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!