Magyarország

2013.02.18. 15:31

A rasszista eszmék feléledése ellen is tiltakoztak a holokauszt-vándorkiállítás gyömrői megnyitóján

Gyömrő, 2013. február 18., hétfő (MTI) - A holokauszt áldozataira emlékeztek, illetve a rasszista eszmék ellen tiltakoztak hétfőn Gyömrőn, az Élet Menete Alapítvány vándorkiállításának idei megnyitóján. A tárlatot a helyi vasútállomás egyik vágányán álló vagonban nézhetik meg az érdeklődők.

Gyömrő, 2013. február 18., hétfő (MTI) - A holokauszt áldozataira emlékeztek, illetve a rasszista eszmék ellen tiltakoztak hétfőn Gyömrőn, az Élet Menete Alapítvány vándorkiállításának idei megnyitóján. A tárlatot a helyi vasútállomás egyik vágányán álló vagonban nézhetik meg az érdeklődők.A 2007 óta szervezett holokauszt-vándorkiállítás mostani első állomásán Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete azt mondta, "bizonyos hangok újra akarják idézni a borzalmakat", de az ordas eszmék feléledése ellen tiltakozni kell, hiszen "az ehhez hasonló vagonok" az európai, illetve a magyar zsidóság meggyilkolását és a megmaradók gyászát idézik.

A vándorkiállítás anyaga lehetőséget ad arra, hogy az emberek szembenézhessenek önmagukkal, s arra is, hogy "akinek kell, az bocsánatot kérhessen" - hangsúlyozta a nagykövet. Kijelentette: a zsidóság ellen elkövetett rémtettek sohasem ismétlődhetnek meg, ezért is fontos az 1933 és 1945 közötti időszak tanulságainak levonása, s annak mind alaposabb megismertetése a fiatalokkal. Ilan Mor megköszönte a magyar kormánynak, hogy 2014 - a deportálások 70. évfordulója - "visszaemlékező év" lehet.

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: "egy 20. századi tragédia szomorú színpadához most nem a tettes, hanem a tanúk térnek vissza", hogy emlékezzenek.

Felidézte a közelmúlt szerinte szégyenletes megnyilvánulásait is: szólt a "sunyi jobbikos képviselő" összeírási kezdeményezéséről, a zsidózásról, a zsidóság egyik vezetőjének utcai megtámadásáról, s kitért a helyi tér parkjának Horthy parkká történő átnevezésére is. "Ezt még szégyellni fogja Gyömrő", de talán az idő helyre teszi a dolgokat - mondta Zoltai Gusztáv.

Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) polgármester a holokauszt 600 ezer áldozatáról megemlékezve azt mondta: "ez a maroknyi nép ezredéven át küzdött hitéért és megszentelt földjéért ( …), ez a nép él és küzd, míg világ a világ". Hozzátette: szavai a zsidó és a magyar népre vonatkoztatva egyaránt igazak.

Karsai László történész a gyömrői zsidók elhurcolásának körülményeire, itt maradt ingó- és ingatlanvagyonuk elrablására emlékeztetett, míg egy helyi holokauszttúlélő, a 85 éves Forgács János az Auschwitz-Birkenauban átélt borzalmakat idézte meg.

Az ünnepség befejező részében Verő Tamás rabbi héberül, majd magyarul imádkozott a vértanúk lelkéért, bevonva az imába a jelenlévő, többségében diákokból álló hallgatóságot is.

Az eredeti dokumentumokat 2007 óta felvonultató holokausztkiállítás 53. helyszíne Gyömrő. A tárlat február 22. után Újpesten, március 18. és 22. között Tapolcán, áprilisban Keszthelyen, májusban Zalaegerszegen, majd Kassán látogatható - tudta meg az MTI.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!