Magyarország

2013.01.08. 15:41

LMP: 2012-ben bizonytalanság és káosz jellemezte a közoktatást

Budapest, 2013. január 8., kedd (MTI) – A bizonytalanság és a káosz jellemezte a közoktatást 2012-ben az LMP szerint.

Budapest, 2013. január 8., kedd (MTI) – A bizonytalanság és a káosz jellemezte a közoktatást 2012-ben az LMP szerint.

Osztolykán Ágnes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján az elmúlt év oktatáspolitikai döntéseit elemezve szóvá tette, hogy a kormányzati döntéshozók tavaly szinte hónapról hónapra módosították a köznevelési törvényt, ráadásul - mondta - ennek során nem kérték ki a szakmai szervezetek álláspontját.

Az ellenzéki képviselő úgy értékelte, hogy a kormány döntései nem növelték az esélyegyenlőséget. Viszont folyamatosan forrásokat vontak ki az ágazatból és az egész rendszerre kiható szakmai hibákat követettek el - jelentette ki az LMP oktatáspolitikusa, példaként említve a tankötelezettség korhatárának leszállítását, a "szegregáló" Híd-programokat, a "múltba révedő" nemzeti alaptantervet, a "kivéreztetett" alapítványi iskolákat és az "igazgatói botrányokat". Hozzátette, hogy a pedagógusokat pedig becsapták, amikor elhalasztották a nekik ígért életpályamodell bevezetését.

A tavalyi változtatásoknak nem a felsőoktatás előremozdítása, sokkal inkább egy elitista oktatás létrehozása volt a célja – közölte véleményét. A kormányzati lépések drasztikusan csökkentették a férőhelyek számát, miközben tulajdonképpen tandíjassá tették a magyar felsőoktatást és a részösztöndíjjal bevezették a féltandíjas képzést - mondta.

A Diákhitel 2-t bíráló képviselő, aki röghöz kötésnek minősítette a hallgatói szerződéseket, arra is kitért, hogy amíg 2011-ben több mint 140 ezren felvételiztek, addig ez a szám tavaly 109 ezerre csökkent.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az év végén a diákok az utcára vonultak az intézkedések elleni tiltakozásul.

Osztolykán Ágnes szerint "történelmi pillanatban vagyunk" mert az oktatásban érintetteknek – a diákoknak, a pedagógusoknak, a szülőknek, az iskolai dolgozóknak - esélyük van arra, hogy megállítsák az elmúlt éveket jellemző "ámokfutást". A kormányzat megmutatta, csak az erőből ért, ha az emberek az utcára mennek és sztrájkhangulat van és fenyegetettség van az utcákon – közölte zárásként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!