Magyarország

2013.01.13. 11:47

Doni megemlékezések - Az elesettekre emlékeztek Pákozdon

Pákozd, 2013. január 12., szombat (MTI) - A Don-kanyarban elesettekre emlékeztek a pákozdi katonai emlékpark mellett a tiszteletükre felépített Mészeg-hegyi emlékkápolnánál politikusok, település- és egyházi vezetők jelenlétében szombaton.

Pákozd, 2013. január 12., szombat (MTI) - A Don-kanyarban elesettekre emlékeztek a pákozdi katonai emlékpark mellett a tiszteletükre felépített Mészeg-hegyi emlékkápolnánál politikusok, település- és egyházi vezetők jelenlétében szombaton.Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a több száz egybegyűlt előtt elmondott beszédében hangsúlyozta: sem a németek, sem a magyarok nem voltak hozzászokva azokhoz az irgalmatlan körülményekhez, amelyek a Don folyónál vártak rájuk. A 2. magyar hadsereg odaveszett, a hazaérkezők mindannyian testileg-lelkileg sérült, csonka katonák voltak - fogalmazott.

Emlékeztetett: a hitleri politika erős nyomást gyakorolt a magyar kormányra, régen a történelem homályába veszett nemzeti önrendelkezésünk. Nem elég emlékezni, ki kell mondani, hogy nemcsak idegen érdekekért, hanem hazájuk védelméért haltak hősi halált a távoli ország harcmezőin. Áldozatuk tanulságul is szolgál: erős és idegen hatalmak szorításában éltünk évszázadokig, ezért ideje, hogy nemzeti tragédiáinkból tanulva megvalósítsuk a nemzeti önrendelkezést - mondta az államtitkár.

Róth Péter (Fidesz) Székesfehérvár alpolgármestere szerint a harc nem az állások megtartásáért és a harc megnyeréséért folyt a Don-kanyarnál, a tét a túlélés, a megmenekülés volt. A hazugságokkal szemben a magyar fiúk szeme előtt nem a Harmadik Birodalom végső győzelme lebegett, hanem a biztonságos Magyarország, szívük felett nem Hitler fotója volt, hanem anyjuk, gyermekük, kedvesük fotója - tette hozzá.

Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke a kápolna történetéről elmondta: Székesfehérvár egy történelmi folyamat élére került azzal, hogy 1988-ban emlékezni hívta a városba a doni hősöket és leszármazottaikat. A kápolna 1993-ban épült fel, honvédek, hadiárvák, özvegyek adományaiból hozták létre. Ma már része a Nemzeti Emlékhely címet viselő katonai emlékparknak.

A rendezvény végén a történelmi egyházak képviselői mondtak imát az elesettekért, majd a résztvevők koszorúkat, virágokat helyzetek el a kápolna lépcsőinél.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!